La setena edició de la Fira d'Indians recordarà, entre el divendres 3 i diumenge 5 de setembre, la intensa relació entre Cuba i Begur, que té el seu origen en l'emigració de molts begurencs a l'illa al llarg el segle XIX. En retornar al poble, aquells que havien prosperat en els seus negocis construïen ostentoses cases que encara avui decoren els carrers begurencs. Eren els populars americanos, que pretenien recrear l'estil de vida de Cuba i que van deixar un divers llegat cultural. Així doncs, des de fa set anys, el primer cap de setmana de setembre Begur es transforma per reviure aquell període històric que va deixar una profunda petjada en la vila del Baix Empordà i en la seva identitat. Durant tres dies Begur ofereix una oferta lúdica i cultural que té com a fil conductor el recordatori al passat indià. Així, els carrers i places acullen un mercat de productes d'ultramar, mostres d'oficis i actuacions musicals.

La Fira d'Indians de Begur arriba enguany a la setena edició i té com a element principal l'havanera. Es tracta d'un certamen popular en el qual el municipi baixempordanès recorda el seu passat de relació amb Cuba i les Antilles. La fira, concebuda com una festa popular, fa que els begurencs i begurenques i els visitants que s'hi apleguen recordin Cuba i les Antilles al llarg de tres dies amb havaneres, balls de salsa, cants populars caribenys, fira d'artesania i visites guiades pel patrimoni indià. Com a novetat, la setena Fira d'Indians de Begur ofereix la possibilitat de visitar la casa Can Pallí, una casa senyorial de mitjan del 1800 ubicada al carrer Metge Pi. En aquest edifici s'exhibirà l'exposició Els indians en la intimitat, que va ser presentada a la Fira d'Indians de l'any passat. Les 36 imatges de l'exposició, realitzades dins les cases indianes de Begur, acompanyen el visitant pel recorregut que es fa per les diferents estances de la casa. Els espais actualment es troben buits d'objectes perquè la casa s'ha de rehabilitar, però es poden apreciar els enrajolats de la Bisbal dels terres. La casa Can Pallí és un dels punts on farà parada la visita guiada El patrimoni indià de Begur.

Una altra novetat de la fira d'aquest any és l'animació musical amb la Pianola, un instrument americà que permetrà escoltar divendres, dissabte i diumenge a la tarda les melodies que sentien els indians a Cuba i a Begur a principis del segle XX. El dissabte i el diumenge també es podrà fer, com a novetat, un taller de cocteleria i uns tastets de xocolata. En el taller de cocteleria els participants podran aprendre a preparar els mojitos cubans. Per la seva banda, en els tastets de xocolata es podran tastar i elaborar diversos tipus de xocolata.

Conferències sobre indians

En l'edició del 2010, aquesta fira de Begur també ofereix la possibilitat d'assistir a dues conferències. Una s'anomena La figura dels indians. Entre el mite i la realitat, a càrrec de l'historiador Martín Rodrigo Alharilla. En aquesta sessió es tractaran els estereotips existents respecte als indians i què hi ha de mite o de realitat en la imatge d'aquestes persones que normalment són presentades com a excèntriques i que retornaven d'Amèrica amb una certa edat per casar-se amb dones molt més joves. Aquesta xerrada es farà el dissabte a dos quarts d'una a la sala de plens de l'Ajuntament.

L'altra conferència es titula Les pintures murals de Begur, que presentarà el conservador i restaurador Joaquim Melchor. En aquesta xerrada, que es farà el dissabte i el diumenge a dos quarts de sis de la tarda a la sala de plens de la Casa de la Vila, es conversarà respecte al significat, el valor i la conservació de les parets que presenten pintures murals de temàtica diversa.

L'organització de la fira calcula que durant el dia de màxima afluència de visitants de la fira, Begur pot rebre uns 30.000 visitants, set vegades més que la població que hi ha a Begur durant tot l'any.

Segons assenyala l'Ajuntament, la consolidació d'aquest certamen de Begur va provocar que un grup de municipis catalans tinguessin interès per potenciar els valors que representa el fet migratori de les Antilles i ultramar en els passats dos segles a través de rutes turístiques i aproximacions culturals sobre la història d'aquesta relació.

Així doncs, la Xarxa de Municipis Indians es va fundar el 18 de juliol de 2008. L'associació està formada pels municipis de Begur, Blanes, Cadaqués, Calonge, Lloret de Mar, Sant Feliu de Guíxols, Palafrugell, Sant Pere de Ribes, Torredembarra, Arenys de Mar i Vilanova i la Geltrú. Actualment l'alcalde de Begur, Joan Català, presideix la Xarxa de Municipis Indians.