Hi ha qui l'adora i qui el detesta. Hi ha qui afirma necessitar-lo com l'aire que respira i qui el culpa de tots els seus mals a l'estiu. I, habitualment, aquests dos extrems solen coincidir en una mateixa habitació. Parlem de l'aire condicionat, imprescindible per a alguns, perillós per a altres. Però, quines són les recomanacions per a fer-ne un bon ús?

La temperatura ambient ideal a l'estiu es troba situada al voltant dels 23 graus, segons explica la doctora Rosa Carreras, cap de Prevenció de l'Institut d'Assistència Sanitària. El problema sol ser la distribució de les persones en un espai: aquells que tenen l'aparell d'aire condicionat més a prop el reben més directament, de manera que pateixen més fred. I llavors poden començar els conflictes amb els companys. "Normalment la temperatura és més baixa quan una persona es troba a 3 o 4 metres de distància de l'aparell, i llavors es poden produir problemes de salut banals com refredats, faringitis i irritacions al nas o a la gola", assenyala Carreras.

No tot és culpa, però, de la baixa temperatura, sinó que també hi influeix la sequedat que produeix l'aire condicionat, que és el que provoca les irritacions de les vies respiratòries, coll i ulls. A més, cal tenir en compte que el que més perjudica són els canvis bruscos de de temperatura, com per exemple passar d'estar acalorat i suat del carrer a l'aire condicionat d'una botiga. "Si véns suat del carrer, entres a un lloc on hi ha una baixa temperatura i no vas prou protegit, pots agafar un refredat", explica la doctora. En el cas d'alguns col·lectius, com la gent amb malalties pulmonars o repiratòries, amb al·lèrgies o asma, els efectes s'intensifiquen perquè són més sensibles als canvis de temperatura. Tot plegat els pot fer empitjorar la seva simptomatologia, i provocar-los, per exemple, una crisi asmàtica o qualsevol altre tipus de complicació. Per això, aquests col·lectius són els que més s'han de protegir de l'aire condicionat, utilitzant una samarreta de tirants sota la roba per mantenir la temperatura corporal ben protegida o utilitzant jaquetes o mocadors de coll per a protegir-se quan l'aire és massa fort.

Però l'aire condicionat no és patrimoni exclusiu de l'oficina, sinó que cada vegada hi ha més llars que l'utilitzen. És bo tenir-lo encès durant tota la nit? Com en tot, es tracta d'aplicar-hi una mica de racionalitat. "Si el tens a temperatura no gaire baixa i el ventilador no té gaire potència, en principi no és perjudicial", assenyala Carreras. L'important, assegura, és que es ventili bé l'habitacle, que s'obrin suficientment les finestres per tal que es mantingui la humitat de l'ambient i que no es ressequi. Igual que a l'hivern se sol deixar un got d'aigua al costat de la calefacció per mantenir-ne la humitat, a l'estiu també s'ha d'anar amb compte. I sobretot, fer una neteja òptima dels aparells, ja que si tenen pols es poden acumular microorganismes, fongs i bacteris als conductes, que fins i tot podrien provocar infeccions.

En la seva opinió personal, Carreras opina que en general s'abusa de l'aire condicionat. "Em molesta molt que a les botigues el facin anar al màxim i amb les portes obertes", lamenta, tot recordant que això suposa una despesa innecessària d'energia. Tampoc veu lògic que algú posi l'aire condicionat a 21 graus i que la gent hagi d'anar amb màniga llarga o jaqueta: "Aquella persona, quan surti al carrer, patirà un canvi molt brusc de temperatura", adverteix. Per això, creu que a l'estiu cal tenir "una situació de confort per poder treballar", però no fins al punt d'haver d'abrigar-se d'una forma antinaural.