Els municipis amb platja de la Costa Brava han hagut de buscar alternatives per netejar els residus sòlids del litoral després que el juny passat l'Agència Catalana de l'Aigua anunciés que deixava de donar aquest servei per motius econòmics i pel descens en el volum de brossa recollida en els últims anys. La crisi econòmica no els ha deixat marge de maniobra i alguns municipis han hagut d'optar per no donar el servei de neteja en no tenir ni els diners ni la barca. Altres poblacions, en canvi, han pogut continuar la neteja amb una embarcació pròpia i fins i tot alguns han acordat compartir el servei.

Cada dia, en Francisco Florido agafa la barca i recorre els sis quilòmetres de costa que té Lloret de Mar per recollir els sòlids que floten a l'aigua. "S'hi pot trobar de tot", explica, des de caixes de peix, fustes, envasos, llaunes o menjar, per citar-ne alguns. En un parell d'hores ha recorregut una part de la costa, però no hi ha massa presència de brutícia: una poma podrida, una llauna, una bossa de plàstic, branques i fulles. Com que la barca no té hèlice pot endinsar-se fins a la platja -"sempre vigilant de no molestar els banyistes", diu- i així deixar les aigües netes al seu pas.

Quan bufa el vent cap a terra és quan arriba més brutícia, sobretot procedent del que llencen els vaixells i embarcacions que estan mar endins. Cada dia pot arribar a retirar uns 40 quilos de brossa, cosa que representa unes quatre tones durant l'estiu, "una quantitat important que ajuda a mantenir netes les aigües", explica el regidor de Medi Ambient i Platges d'aquesta localitat, Ignasi Riera, que reconeix que "veure flotant una bossa té una contaminació visual però la netedat de l'aigua ve pel bon control que es fa de les rieres" i les depuradores.

Blanes també ha pogut donar continuïtat a aquest servei, però, en no tenir barca, ha hagut d'optar per contractar-ne una amb un cost de 15.000 euros. El seu alcalde, Josep Marigó, es queixa de la poca capacitat de reacció que han tingut els municipis perquè l'Agència Catalana de l'Aigua va anunciar que deixava el servei quan faltaven poques setmanes per començar la campanya d'estiu. "Una vegada més recauen més responsabilitats als ajuntaments, que ja estan prou malament de recursos, i que han de posar més diners per fer tasques que ens interessen com a població turística", lamenta Marigó, que recorda que "la responsabilitat de la neteja fins ara era de l'ACA".

Des de Torroella de Montgrí es veu com a una "injustícia" el fet que siguin els municipis els que hagin d'afrontar les despeses de la neteja. "Hem de recollir el que s'està tirant des de diferents llocs de la demarcació; no és lògic que ens toqui a nosaltres", assenyala el regidor de Turisme i Platges, Genís Dalmau.

Per la seva banda, els municipis de Calonge i Palamós han arribat a un acord per mancomunar el servei de neteja. El primer posa a disposició de la barca que té en propietat mentre que el segon assumeix els costos derivats de la prestació del servei a través de l'empresa concessionària de neteja de platges, Urbaser S.A, que sumen uns 10.500 euros.

"Un pas enrere"

Des del sector empresarial es veu amb preocupació el fet que l'ACA hagi decidit no donar un servei "molt reivindicat" des de fa anys, que permetia tenir la franja del litoral neta de sòlids. Segons el gerent de la Unió d'Hostaleria i Turisme Costa Brava Centre, Martí Sabrià, aquest és "un pas enrere que no és bo per ningú" i l'Agència Catalana de l'Aigua deixa que "el petit s'ofegui" quan aquest organisme "és cosa de tots".