Ara fa 50 anys, Mervyn i Isabel Wallace van triar Tossa de Mar per passar-hi la seva lluna de mel. Mig segle després, aquesta parella nord-irlandesa ha decidit tornar al poble i allotjar-se al mateix hotel que llavors, el Tonet. Per això, l'Ajuntament els ha fet un petit homenatge.

Uns amics d'Isabel els van recomanar Tossa i el propi hotel Tonet, o sigui que per això van venir cap aquí. I, al cap de cinquanta anys, consideren que el poble no ha canviat massa. "Els carrers continuen essent estrets i sinuosos", indica Mervin, mentre que la seva dona afegeix que "és un lloc molt bonic, i la seva gent molt amable". El que més els ha sorprès ha estat veure com ha desaparegut la guàrdia civil. Cal tenir en compte que van venir per primera vegada l'any 1961, de manera que es van trobar amb què tot Tossa estava ple "de soldats amb barrets negres", fins i tot a la platja. "Suposo que la Guerra Civil encara era molt recent, només havien passat 25 anys", assenyala Mervyn.

Durant la seva primera visita van passar catorze dies a Tossa, de manera que van tenir temps de col·leccionar diverses anècdotes. "Un dia vam llogar un botÉ", comença Isabel. "No, no expliquis aquesta història!", l'interromp Mervyn, rient. Però al final l'acaba explicant ell mateix. "Feia molt mala mar, i em vaig marejar. LLavors vaig anar al lavabo del bot, i no em vaig adonar que entrava una gran onada al lavabo; o sigui que vaig quedar ben moll!", recorda, tot assegurant que des de llavors no ha tornat a anar més en barca a la Costa Brava (tot i que a casa seva sí que en té un).

El que sí que els ha sorprès ha estat veure com ara hi ha menys música en directe als bars i locals. Durant al seva lluna de mel fins i tot van assistir a un espectacle de flamenc, i lamenten saber que ara ja no se'n fan a Tossa, perquè els va entusiasmar. També van provar llavors, per primera vegada, la gastronomia espanyola -i catalana-, i confessen que encara els agrada molt.

El viatge de llavors no va ser tant diferent al d'ara. L'any 1961 van agafar un vol de Belfast a Londres, i des d'allà, van arribar a Barcelona en un viatge ja organitzat que els va portar fins a Tossa. Asseguren que durant la seva estada van fer alguns amics, tot i que més endavant ja no van mantenir-hi més el contacte. També recorden que els tossencs que els van atendre parlaven un bon anglès i que per això no els va caldre aprendre cap paraula en català o castellà: només saben dir "sí".

Tres anys després d'haver vingut per primera vegada, el 1964, el matrimoni Wallace va tornar a Tossa, i allotjant-se llavors a l'hotel Avenida. En aquella ocasió van conèixer el pintor Frigola, mentre ell estava fent un quadre a la vora del mar, i es van entendre malgrat que ell no parlava anglès ni ells espanyol. "Fins i tot ens va enviar una postal de Nadal", recorda Isabel.

Des de 1964, però, no havien tornat a Tossa, malgrat que han estat a altres llocs de Catalunya, com Lloret de Mar i Malgrat, i de l'Estat espanyol, com la Costa del Sol. "El sud d'Espanya també és bonic, però allà està massa ple de turistes anglesos; hi ha restaurants anglesos, bars anglesos... ha perdut una mica el seu caràcter", considera Mervyn.

Per això, entre tots dos van decidir tornar a Tossa per recordar la seva lluna de mel, i als seus fills els va semblar una idea fantàstica. En aquesta ocasió s'allotjaran a l'hotel Tonet durant dues setmanes, que aprofitaran per disfrutar del sol -tot i que de moment no ha fet massa calor- i fer llargues passejades. "No he tornat a agafar cap més barca!", assegura Mervyn, rient.

De moment, tant a l'hotel Tonet com a Tossa se senten com a casa, i estan molt emocionats amb el petit homenatge que els ha fet l'Ajuntament. "Va ser molt bonic, la veritat és que no ens ho esperàvem i ens va sorprendre molt", asseguren. Per això, no descarten tornar més endavant. Ganes no els en falten.