Centenars de petits peixos succionant les pells mortes dels peus: aquest és l'innovador tractament que cada vegada està més de moda enre turistes i autòctons, i que es pot fer servir com a peeling natural o bé com a complement d'una sessió de pedicura. A les comarques gironines, aquesta ictoteràpia s'ofereix a centres de Lloret de Mar i Platja d'Aro, on una sessió de 20 minuts costa 25 euros.

Els peixets en qüestió s'anomenen "garra rufa", no fan més de cinc centímetres de longitud i provenen de Turquia. Quan el client introdueix els seus peus a l'aigua -havent fet sempre un rentat previ per eliminar-ne les restes de cremes i productes químics-, els peixos succionen i es mengen les cèl·lules mortes, tot segregant un enzim que hidrata la pell i millora la suavitat i la circulació a les cames. De fet, els "garra rufa" són coneguts també com a "peixos doctor", ja que treballen per al pacient, tot emportant-se les pells mortes i deixant la seva pell suau i fina, evitant-ne l'envelliment.

El Garra rufa té el seu origen en les aigües calentes de Kangal, a Turquia. De fet, ja fa segles que la gent d'aquella zona es beneficia d'aquests peixos per a millorar problemes cutanis com ara la soriasis, els eczemes, dureses i acne, entre altres.

L'any 1960, les aigües que ?contenen aquests peixos van ser descobertes pels turistes, i des de ?llavors s'ha convertit en un lloc que rep visitants d'arreu del món per tal de curar les diferents ?afeccions de la pell.

Més enllà d'això, però, els Garra Rufa també s'han expandit més enllà de Turquia, i cada cop es poden trobar a més ciutats catalanes, entre elles, Lloret de Mar i Platja d'Aro, on s'han convertit en una oferta turística més.

Tractament d'uns 20 minuts

La resposable del centre Garra Rufa de Platja d'Aro, Lídia Sala, explica que perquè el tractament sigui efectiu cal estar-s'hi uns vint minuts, i que un cop acaba aquest període es canvia l'aigua,que també compta amb els seus filtres i el sistema de refrigeració. En el seu cas, s'utilitza com a complement d'una posterior pedicura.

En el cas del centre de Platja d'Aro, en una piscina hi ha 700 ?peixos i en l'altra 400. Els peixos tenen una mitjana de vida de quatre o cinc anys i, a banda de les cèl·lules mortes dels peus, també s'alimenten amb unes pastilles que els donen a part cada nit. El manteniment de l'"spa", a més, tampoc és fàcil, ja que s'ha de netejar, inspeccionar i tenir cura de l'estat de l'aigua, dels peixos i de ?l'equip de forma regular.

Aquesta tècnica s'està fent cada vegada més popular en diferents països i, segons explica Lídia Sala, hi acudeix tot tipus de públic, majoritàriament encuriosit i amb ganes de provar-ho. En un primer moment, els clients noten unes lleugeres pessigolles als peus i a les cames, però de seguida s'hi ?acostumen.

Tot i això, els distribuidors de "Garra Rufa" alerten que els han sortit imitadors més barats i ?perillosos, com per exemple el peix asiàtic Chin-Chin, que ?també menja cèl·lules mortes però que, quan mesura més de dos ?centímetres, li creixen dents i les utilitza tant per arrancar les cèl·lules mortes com per emportar-se'n també de vives. Per això, alerten de la situació.