L'exposició Blanes Festiu. 100 anys de festa i tradicions es va inaugurar ahir a la tarda, a la sala M.Luisa García-Tornel, dins els actes emmarcats en la Festa Major de Sant Anna al municipi de la Selva. L'exposició engloba un audiovisual i una mostra fotogràfica amb 100 imatges realitzada a partir del fons i les col·leccions de l'arxiu Municipal de Blanes.

L'acte inaugural el van presidir l'alcalde de Blanes, Josep Marigó, i la regidora de Cultura i Festes, Lara Torres, així com d'altres membres del consistori.

A diferència d'altres exposicions organitzades per l'Arxiu Municipal, en què s'han resseguit trajectòries fotografies d'autor (Joaquim Robert, Josep Maria Padern, Francesc Salt, Ricard Serrat Ayats i Ricard Serrat Rondon), en aquesta ocasió s'ha apostat per un tema col·lectiu però que incideix molt en el terreny personal: el del Blanes Festiu.

A través de l'exposició, que inclou un audiovisual i un recull fotogràfic, es vol mostrar com ha viscut la festa i com s'ha divertit la gent a Blanes. Al abastar 100 anys, es tracta d'un període històric en què, majoritàriament, les festes encara estaven lligades al calendari litúrgic i al cicle agrícola. Les fotografies arrenquen una mica més enllà de fa cent anys i abasten bona part del segle XX, mentre que les imatges de l'audiovisual daten de principis dels anys 90 principalment i provenen de l'arxiu de TV Blanes.

Les imatges parlen de celebracions, de diversió, de festivitats, d'aquells dies especials i màgics que no tenien res a veure amb la monotonia de la quotidianitat. Són documents d'un alt valor informatiu i emocional que descriuen l'activitat de la gent del municipi més enllà de les seves ocupacions diàries, mostrant-los des del seu vessant més lúdic o distès.

A l'exposició es documenten els aplecs del Vilar, el Votiu de Sant Rafel, el de l'Amor a Cala Bona i els de Sant Joan, Santa Bàrbara o la Salut. Les festes de Sant Antoni Abat, Carnaval, Rams, les Quaranta Hores, les caramelles, les processons, el Cant de l'Àngel, les estores de Corpus, les enramades, la Festa Major, els focs, la benedicció d'automòbils de Sant Cristòfol o els homenatges a la vellesa. També s'inclouen celebracions privades, en llocs públics o en espais particulars.

Coincidint amb la inauguració, també s'ha presentat el catàleg de l'exposició que es podrà adquirir a la mateixa sala on s'allotja, així com a l'Arxiu Municipal. El catàleg inclou fotografies que no estan recollides a la mostra, algunes de les quals s'han utilitzat per l'audiovisual que es projecta formant part de l'exposició.