centenars de persones surten al carrer per seguir la recreació.Diverses persones vestides d'època.

El carrer Ample es va omplir de gom a gom per presenciar la iniciativa.El trasllat del "rem de trenta-quatre" amb l'alcalde just al darrera.Una de les parades del centre de Blanes.

Blanes va tornar a agafar la màquina del temps en un mes de juliol i va retrocedir uns cent anys enrere per celebrar un aplec del Vilar d'època, per commemorar que enguany es compleixen mil anys de la troballa de la Verge. Els botiguers del carrer Ample, els paradistes del mercat diari del passeig de Dintre i desenes de persones del poble es van vestir d'època i van entrar en el joc per transportar tots els assistents a principis de 1900, dins els actes de la Festa Major.

La iniciativa va començar cap a les sis de la tarda amb tot el centre del poble retornat al passat. I cap a dos quarts de set, una comitiva formada per membres de les entitats La Diàspora i el Club de Rem Treumal -i seguida per l'alcalde i altres autoritats, també d'època- van traslladar el rem de trenta-quatre, que es conserva al Santuari del Vilar, des del moll de Blanes fins a l'església parroquial de Santa Maria, on quedarà exposat esperant l'arribada de la Mare de Déu, que arribarà el proper diumenge a les vuit del matí.

El rem es conserva al Santuari i està totalment lligat a l'obra literària de Joaquim Ruyra. El rem de trenta-quatre és un llibre de l'escriptor, en què relata una prometença d'uns mariners cap a la Verge del Vilar. Segons va explicar Aitor Roger (impulsor de la iniciativa), en el llibre, els mariners van prometre -després de caure a l'aigua sense saber nedar- que li portarien un rem a la Verge si se salvaven. I com que van sobreviure, li van portar el de trenta-quatre, que s'anomena així perquè mesura 34 pams, que són uns set metres. Aquest rem, però, segons explica Roger, no s'utilitzava per remar, sinó per fer maniobres d'entrada al port de les barques de mercaderies.

Tota aquesta història era una ficció de Ruyra, però els seus amics li van regalar un rem de trenta-quatre real en el seu 75è aniversari (1934), que és el que es conserva al Santuari. De fet, el rem només havia baixat fins a Blanes des del Vilar anteriorment en dues ocasions: el 1955, en ocasió de la coronació canònica de la verge, i el 2003, en motiu de l'Any Ruyra.

Durant el recorregut, que va sortir del moll, va passar pel carrer Ample i el carrer Raval fins arribar a l'església, la comitiva va fer una aturada per escoltar i ballar dues sardanes emblemàtiques del poble: Blanes Festiu i Aplec del Vilar. El trasllat del rem va comptar, a més, amb un convidat especial: el gegant Vadó Set-trossos, que és un dels personatges del relat de Ruyra.

La celebració es va tancar amb un fi de festa que es va localitzar sota l'arc dels Copatrons Sant Bonós i Sant Maximià que està al carrer Ample. Des d'ahir, els dos sants tornen a estar al seu emplaçament habitual, després que hagin estat en procés de restauració durant aquests darrers mesos per una artista blanenca. L'emplaçament també ha estat rehabilitat aquests darrers dies per les brigades municipals de l'Ajuntament.

La iniciativa de la recreació no era nova. L'any passat ja se'n va fer una sobre les obres del carrer Ample del 25 de juliol de 1911. Però a diferència de l'any passat, que va ser més estàtica, enguany el trasllat del rem de trenta-quatre i el ball de sardanes van donar un altre ritme a la celebració.