A l’hora d’escollir el destí de les vacances hi ha molts factors a tenir en compte. Un d’ells és el mitjà de transport. Posant per cas que l’opció més pràctica sigui viatjar en avió sense haver de sortir de la província de Girona, l’aeroport de Vilobí d’Onyar ofereix 65 rutes en diverses companyies aèries. Tot i el que poden arribar a pensar la majoria dels usuaris de l’aeroport gironí, hi ha vida més enllà de Ryanair. Per tant, teòricament, Ryanair no és Vilobí ni Vilobí és Ryanair. L’aerolínia irlandesa de baix cost ofereix aquest estiu des de l’aeroport Girona-Costa Brava fins a 59 rutes (està previst anul·lar Girona-Madrid). A part dels vols charter, aerolínies com Transavia, Jetair Fly, Wizz Air i Transaero també ofereixen la possibilitat de volar de Girona fins a destinacions com Moscou, Kíev, Brussel·les, Amsterdam i Rotterdam.

TRANSAERO

Transaero és la segona companyia en trànsit de passatgers a Rússia i enllaça la seva base d´operacions, Moscou, amb l´aeroport de Girona-Costa Brava. La ruta va començar el darrer 1 de juny i acabarà a finals de setembre. Els divendres un avió de Transaero comunica la capital de Rússia amb Vilobí d´Onyar. El viatge de tornada es produeix el dissabte. La darrera connexió Moscou- Girona es farà el 28 de setembre i l´últim avió s´enlairarà cap a Rússia el 29 de setembre.

El preu d´un bitllet d´avió per aquesta ruta està entre els 288 i els 974 euros. L´import pot variar, també, segons la classe del vol. Amb un bitllet de classe alta el passatger pot entrar a l´avió amb dues maletes de fins a 10 quilos. Respecte a les maletes facturades, aquestes no poden superar els 30 quilos. I entre el total de l´equipatge es poden transportar 45 quilos com a màxim.

WIZZ AIR

Igual que Ryanair, Wizz Air es considera una aerolínia de baix cost. La companyia hongaresa connecta l’aeroport Girona - Costa Brava amb el de Kíev. L’enllaç es fa tres dies a la setmana; els dimarts, dijous i dissabtes. El preu oscil·la entre els 66 i els 214 euros.

La bossa de mà que es puja a l’avió ha de pesar 10 quilos com a màxim i no pot passar de les mesures de 55x40x20. I si el passatger desitja facturar equipatge, aquest ha de pagar 20 euros per maleta o 25 euros si és en període de temporada alta (dura fins el 23 de setembre). Les condicions de Wizz Air permeten facturar fins a 6 peces, però cap maleta pot superar els 32 quilos ni pot fer unes dimensions superiors a 1,5x1,1x1,7.

L’aposta de la companyia hongaresa per l’aeroport de Vilobí d’Onyar sembla ferma ja que la connexió amb Kíev seguirà un cop s’hagi superat l’estiu. Per exemple, a través de la web de l’aerolínia es poden comprar bitllets pel desembre. A part, Wizz Air també es planteja dur més vols a l’aeroport Girona-Costa Brava després d’haver cancel·lar un vol i freqüències de vuit rutes a Barcelona.

JETAIRFLY

L´aerolínia belga JetairFly enllaça la província de Girona amb Brussel·les tres dies a la setmana; el dimarts, el dijous i el diumenge. Aquesta connexió amb la capital europea es mantindrà fins al 14 d´octubre. Els preus per aquesta ruta estan entre els 49,99 euros i els 199,99. A part, aquesta aerolínia disposa d´altres serveis com el transport en autobús fins a Lloret de Mar pel preu de 30 euros o menjar dins de l´avió per un import de 6 euros.

Els passatgers que viatgen amb aquesta companyia no estan obligats a fer una facturació prèvia per Internet. I respecte a l´equipatge, es pot pujar dalt de l´avió amb una peça de mà que no pesi més de 6 quilos i compleixi les mesures de 55x40x20. Si el viatger prefereix comprar un bitllet d´una classe més elevada ("confort") pot pujar a l´avió amb una bossa de 10 quilos.

I si es volen facturar maletes, es poden portar fins a 32 quilos. Però el pes d´una maleta no pot superar més dels 30 quilos (amb classe "confort"). Pels vols de llarga durada, es pot facturar una maleta de fins a 25 quilos i en els de curta o mitjana distància no es poden facturar més de 20 quilos.

TRANSAVIA

Transavia és una aerolínia francoholandesa que pertany al grup Air France-KLM i que realitza vols de baix cost entre França i els Països Baixos. Aquesta companyia però també opera en destinacions turístiques com Girona. Gràcies a Transavia, Vilobí està connectada amb ciutats holandeses com Amsterdam i Rotterdam amb uns preus que oscil·len entre els 45 i els 265 euros.

Aquestes rutes, però, tenen data de caducitat. El darrer vol a Amsterdam es farà el 26 d´octubre i el darrer avió que voli direcció Rotterdam ho farà el 27 d´octubre. Si un desitja viatjar amb Transavia té l´oportunitat de facturar per Internet quan resten entre 24 i 4hores per la sortida del vol. Tot i això també es pot facturar a l´aeroport, segons informen les bases de la companyia.

Respecte a l´equipatge, Transavia permet pujar a l´avió amb una bossa de mà de màxim 10 quilos sempre que compleixi les dimensions establertes (55x35x25). I si el passatger té la necessitat de facturar una maleta, aquest pot escollir facturar com a màxim una maleta de 23 quilos pagant 25 euros. Si s´excedeix aquest pes, cada tres quilos de més suposaran una càrrega de 20 euros. També existeix la possibilitat de facturar a l´aeroport, on la maleta de 15 quilos costa 20 euros (10 euros més que si es fa per Internet).

RYANAIR

Ryanair és sense cap mena de dubte l´aerolínia estrella de l´aeroport de Girona. És també la companyia més popular gràcies a les seves atrevides campanyes de publicitat, l´excentricitat del seu director, Michael O´Leary, i la seva política de preus de baix cost. Un vol de Ryanair pot costar entre els 9 i els 200 euros, segons la destinació i les dates.

Però Ryanair també és de les companyies que genera més dubtes entre els usuaris a l´hora de comprar el bitllet i fer la facturació per Internet. Una altra de les sorpreses que es troben els passatgers arriba si la seva maleta de mà no compleix les estrictes mesures de Ryanair, per la qual cosa han de pagar fins a 40 euros per facturar la maleta just abans de pujar a l´avió. Els usuaris que volen viatjar al seu destí de vacances a través d´un vol de Ryanair han de tenir en compte que és necessari fer la facturació en línia com a molt tard quatre hores abans de la sortida del vol. Un altre aspecte a tenir en compte a l´hora de comprar un vol de Ryanair per Internet és l´augment del preu inicial per culpa de les taxes. Per exemple, la gestió de la facturació en línia té un cost de sis euros i si es demana prioritat d´embarcament també hi ha una càrrega de sis euros.

Pel que fa a l´equipatge, Ryanair permet embarcar amb una maleta de fins a 10 quilos i amb una dimensió de 55x40x20. Respecte a l´equipatge per facturar es poden acumular fins a 35 quilos dividits en dues maletes. Ryanair té dues polítiques de preus, durant la temporada alta els preus de l´equipatge és cinc euros més car que la baixa. L´estiu és considerat com a període de temporada alta i, per tant, el preu per la primera maleta facturada és de 25 euros (15 quilos) i 35 euros (20 quilos). Si es factura una segona maleta, el preu d´aquesta puja fins als 45 euros (15 quilos).