L'Estrany és una mostra oberta a les noves sonoritats, actituds i maneres d'entendre la música. Un festival «diferent» que ofereix una programació poc usual, tant a les comarques gironines com als circuits convencionals de l'Estat.

Tot i així, alguns dels artistes convidats a l'Estrany han passat per festivals tan reconeguts com el Sónar, el Primavera Sound o el BAM, i també per reconeguts clubs de ciutats com Berlín o Londres.

I és que la de l'Estrany, és una programació que combina convidats i artistes locals, a qui donen suport, promocionant-los i teixint vincles de col·laboració per contribuir, a la seva manera, en la consolidació d'una escena pròpia.

Així doncs, aquest any l'Estrany comptarà amb la música onírica i paisatgista del trio de Barcelona Lasers, amb la personal música de club de Pyreness, amb Beatspoke i les seves harmonies de veu generades amb màquines de loops, amb el dubstep i el bassline de Bitcode (Dj code) que oscil·la entre la música de ball i l'experimentació -sempre entretallada per ràfegues d'scratch- amb el drum'n'bass lunar i futurista del neozelandès Consequence i amb els baixos flotants i les melodies hipnòtiques del banyolí Headbirds.

Un festival immersiu

Cal destacar que en aquesta quarta edició s'han concentrat totes les activitats en una sola jornada, projectant un triangle cultural que farà vibrar Banyoles des de les sis de la tarda, quan Telenoika posi en marxa l'espectacle audiovisual "Feedback Experience" a la llotja del Tint un live audiovisual basat en l'experimentació sobre l'efecte de realimentació visual, un dels plats forts de l'edició d'enguany. Després, a les nou de la nit, serà el torn de Beatspoke, el "concert de l'Estrany", on des de l'Auditori el duo soul amant dels ritmes trencats posarà en marxa sintetitzadors i caixes de ritmes per acabar cedint el protagonisme a una veu femenina amb molta actitud. A partir de la mitjanit, el parc de la Draga prendrà tot el protagonisme i l'electrònica de ball omplirà una atmosfera distorsionada per la videocreació i les aigües de l'Estany, oferint una experiència "insòlita" i envoltada de misteri.