Cinquanta anys de festival bé mereixen un concert excepcional. L´Orquestra Filharmònica d´Israel evoca de seguida el nom de Zubin Mehta de la mateixa manera que aquest director de 76 anys ens remet a aquesta formació emblemàtica. L´any 1969 va esdevenir-ne assessor musical i més tard, el 1977, principal director. Aquest últim càrrec, vitalici. Ha estat director de grans orquestres com la Filharmònica de Los Angeles, la New York Philharmonic i l´orquestra de l´Òpera Estatal de Baviera entre d´altres. La seves incursions en el món de l´òpera i en el camp simfònic han estat sempre molt celebrades. Ha esdevingut un mestre popular a partir de la direcció de diferents concerts d´Any Nou i actualment juntament amb Lorin Maazel és el director principal de l´orquestra del Palau de les Arts Reina Sofia de València.

Segurament és un dels pocs directors en actiu de la vella escola. A Sant Feliu de Guíxols ha vingut a defensar des del pòdium tres obres del gran repertori simfònic, d´una banda, la Simfonia núm. 8 en fa major op. 93 de L. v. Beethoven, el Capricho español de Rimski-Korsakov i de l´altra la gran Simfonia núm. 9 en mi menor «del Nou Món» d´Antonín Dvoák que va escriure el 1893 a Nova York.

La 8a de Beethoven va gaudir d´uns contorns molt ben perfilats mesurant molt bé els volums. La direcció de Mehta és sàvia i manté el discurs en un pla molt ponderat que va molt bé amb aquesta simfonia potser de les menys conegudes popularment. La sonorització no ajuda a percebre d´una forma nítida una orquestra que es presenta molt segura.

Amb el Capricho español s´amplia l´orquestra. Menció especial per als instruments de vent. El solo del concertino no llueix per culpa altre cop de la sonorització. El que destaca de Mehta és la seva vívida i perfecta conducció dels tempos. Potser va faltar un caràcter més acusat malgrat que l´engranatge de l´orquestra funciona amb una línia concertant extraordinària.

A falta de poder escoltar la simfonia de Dvoák abans de lliurar aquestes paraules podem donar testimoni del coratge i la musculatura de la formació. Mehta, que en cap moment utilitza la partitura, dirigeix, no cal dir, amb la seguretat d´un gran mestre. Amb el Capricho es guanya una forta ovació del públic. El plat fort ve amb la Simfonia del Nou Món que promet una magnífica execució. Els primers compassos tenen la força i s´encaminen cap a una versió de gran calat.

Orquestra Filharmònica d´IsraelFestival de la Porta FerradaIntèrprets: Zubin Mehta, director. D Dijous 2/08/2012. Espai Port. Sant Feliu de Guíxols.