Joaquín Cortés (Còrdova, 1969) fa més de 30 anys que viatja pel món fent d'ambaixador de la cultura gitana. Tasca que l'ha reconegut com a Gitano Universal i Espanyol Universal. A més, el seu llegat va ser reconegut Patrimoni Universal. Avui, el "bailaor" expressarà el seu caràcter i el seu ball als Jardins de Calella de Palafrugell.

Vostè ja va actuar a Cap Roig el 2008. Recorda aquella ocasió?

Primer s'ha de dir que el festival es fa en un lloc molt bonic i va estar molt bé. L'experiència meva i el contacte amb el públic va estar bastant bé i el més important és que els espectadors van gaudir d'una actuació d'una hora i tres quarts de música i dansa pura.

Quina posada en escena té preparada pel proper dissabte?

L'espectacle es diu Calé i és una gran producció. Hi ha 14 músics, set ballarines, un equip tècnic de ?gai?rebé deu persones. Som gairebé 35 i l'espectacle té una varietat espectacular. La base, com sempre, és estil Cortés. Una base de flamenc fusionat amb el ballet clàssic i la dansa contemporània. Barregem tota mena de música amb el flamenc. També és un espectacle on hi ha peces de diferents històries meves. He agafat una peça de cada obra i les he mesclat.

Quins són els sentiments que vol expressar al públic?

A través de la dansa, que és l'idioma universal, i l'expressió corporal hi ha expressions de tota mena. És un viatge d'una hora i tres quarts que passa per moments passionals, dramàtics, alegres. És una barreja de tot.

Actuarà sense camisa?

No ho sé. La veritat és que en aquest espectacle no surto sense camisa. Això és un segell meu, de ja molts anys. Suposa un homenatge a la cultura gitana. M'inspirava en l'origen dels gitanos, que venim de l'India. Recordava els bruixots que ballaven les danses primitives i rituals amb faldilla i el tors nu. Jo crec que quan vaig sortir sense camisa va ser una revolució però realment estic explicant part de la història de la meva raça.

Ha passat mai fred dalt un escenari?

No! Ballant constantment és impossible tenir fred. Estàs suant i els focus també fan escalfor. Hi ha desgast físic i és molt difícil.

En el treball Calé fa un repàs de les seves obres. Va ser difícil fer la selecció?

No va ser fàcil. Tampoc molt difícil. Va ser un treball en què havia d'estar recordant les obres anteriors i treure una peça de cada una. Tampoc estem agafant una coreografia de cada obra i l'estem repetint igual. Sinó que recordem moments coreogràfics i musicals, però realment és una obra nova.

Com viu el públic d'arreu del món aquest espectacle?

La veritat és que, gràcies a Déu, i amb les coses bones que té aquest art nostre i aquest estil meu que ha estat una revolució en el món de la dansa, a nivell mundial suposa una sensació brutal. Anem a diferents països, continents i cultures. Jo crec que els espectadors de l'estranger s'emocionen més que aquí a Espanya.

En quin lloc del món se sent més a gust amb el públic?

Si et dic la veritat, encara que soni una mica pedant, a tot arreu. Allà on anem ens reben amb molt afecte, respecte i admiració i els agrada molt el nostre treball. No puc dir un lloc més que un altre perquè seria mentir-me a mi mateix.

Quina és la millor manera per coordinar un equip de fins a 35 persones?

Evidentment funciona perquè tens una companyia pròpia i privada. Amb una organització d'una oficina, amb gent treballant i tota mena de gent perquè tot surti bé. Si no hi ha una coordinació i una organització amb condicions això seria una bogeria. Però bé, ja són més de trenta anys fent voltes pel món i els darrers 20 ja amb companyia pròpia. Jo sempre dic que som una família nombrosa que viatja per tot el món.

Fa un temps va ser nomenat Gitano Universal i Espanyol Universal. Per a vostè són dos conceptes relacionats? Se sent gitano per sobre de tot?

Jo vaig néixer aquí però, és clar, jo sóc gitano. Per tant, em considero un gitano nascut a Espanya. Sóc gitano i sóc espanyol. Lògicament, per sobre de tot sóc gitano. També em considero un gitano universal i un espanyol universal. El més important de tot això és que el meu llegat artístic ja és Patrimoni de la Humanitat. És ja Patrimoni Universal. Fins i tot el Patrimoni Universal de Joaquín Cortés es va fer abans que el flamenc, que va ser Patrimoni Universal l'any passat i el meu va ser fa tres anys.

Llavors, se sent vostè un ambaixador de la cultura gitana?

Sí, a part he sigut embaixador del poble romaní al Parlament Europeu i vaig fer xerrades a l'hemicicle pels europarlamentaris. Vaig parlar de tot allò relacionat amb la meva gent, la meva ètnia.