Urbanització i canvi.Unes estructures del passeig en una imatge dels anys vint.El passeig de Mar de Blanes nevat la dècada dels anys vint.

Blanes és una ciutat de costa que ha intentat trobar la fórmula que li permetés fer conviure el dia a dia dels seus habitants i l'arribada dels seus visitants. A diferència de poblacions de l'entorn, ha construït un teixit comercial i industrial que s'ha sumat al turisme i que han creat el municipi actual. Els carrers comercials conviuen amb la platja, el passeig o el port i també amb indústria i alguns reductes del sector agrari. De fet, és la gran botiga de la zona.

Segons destaca el mateix Ajuntament al seu web, tradicionalment l'economia de la regió es basava en l'agricultura i la pesca, però actualment depèn per damunt de tot del sector terciari, els serveis, i del secundari, la indústria. De fet, a Blanes, aquest sector va anar guanyant pes durant el segle XX. El 1923 es va instal·lar la S.A.F.A., una indústria tèxtil que el 1964 comptava ja amb 2.300 treballadors. La instal·lació d'aquesta factoria va estimular la creació d'altres activitats, transports i tallers mecànics. En aquesta època, Blanes tenia altres indústries de suro, manufactures de cuir i begudes carbòniques. Poc a poc, però, la població va anar agafant rellevància a nivell turístic. Com en d'altres poblacions de la Costa Brava, a partir dels 60, a Blanes el turisme es va convertir en un fenomen de masses que va anar modificant el municipi fins a tranformar-lo en el que és ara. Malgrat tot sempre ha tingut un punt de capitalitat a la zona, perquè la seva idosincràcia és més de ciutat de residents que el seu entorn.