El concert familiar de l'Orchestra Fireluche, celebrat el passat dimarts a la plaça Catalunya de l'Escala, va posar punt i final a la cinquena edició del Festival de Músiques i Arts de la Mediterrània, Portalblau. L'ocupació d'aquest any ha estat la més elevada des que es va crear el festival, amb una mitjana del 94 % i amb quatre dels set concerts plens. En concret, es van esgotar les entrades per Amics de les Arts i de Sílvia Perez Cruz i es va registrar una ocupació per sobre del 95 % als concerts de Roger Mas amb la cobla Sant Jordi i a l'acústic d'Obrint Pas. I, a més, l'Orchestra Fireluche també va omplir, tot i que en aquest cas l'entrada era gratuïta.

El Portalblau, però, encara no ha finalitzat del tot, ja que encara està oberta l'exposició "Escultura i Paisatge", que reuneix l'obra d'una dotzena d'artistes, que es pot visitar al Museu d'Arqueologia de Catalunya-Empúries i, un parell d'obres, també a l'hostal Empúries. Tot obert fins al 26 d'agost.

A més de l'exposició i els concerts, el festival ha ofert un parell de conferències. Una d'elles, sobre l'element més emblemàtic de la gastronomia local, l'anxova, i la seva vinculació amb l'obra de Josep Pla, a càrrec de Josep Valls. L'altra, a càrrec del periodista Martí Anglada, amb una visió global de la situació sociopolítica dels països de la Mediterrània.

Aquest any, a més, el festival Portalblau, conjuntament amb una desena de festivals de la Mediterrània, han creat la Xarxa Euromediterrània de la Cultura i el Patrimoni, que es coneix amb el nom d'Ariadna, amb l'objectiu d'impulsar iniciatives comunes. La primera ha estat el I Festival Itinerant de la Mediterrània, al qual Portalblau hi ha aportat la conferència d'Anglada -inclosa la presentació de la xarxa- i el concert de Sílvia Pérez Cruz.

Finalment, encara és obert el període (fins al 20 d'agost) per presentar les fotografies del concurs a través d'Instagram, que s'ha convocat.