La població d´Amer va viure ahir a la nit una nova edició de la Sardana de l´alcalde. El tradicional ball es celebra interrompudament des de 1949 cada nit del 16 d´agost per celebrar Sant Roc. Enguany, la Sardana de l´alcalde va ser presidida per Jordi Xuclà, diputat al Congrés dels Diputats per la demarcació de Giriona.

Xuclà, nascut a Olot, coneix bé la zona d´Amer ja que «els olotins del segle passat se sentien lligats a aquesta terra i aquestes valls del Brugent i el Ter per un enginy de progrés i comunicació com fou el tren d´Olot», tal i com va dir ahir el diputat durant el parlament dirigit als presents en la plaça. El convergent també va comentar que en temps passats «havia pujat fins a Santa Brígida d´Amer entre alzines, roures, romaní i una mica de ginesta i des d´allí havia badat, amb mirada d´ocell, tot guaitant la vila d´Amer, la Mare de Déu del Far i el Puigsacalm».

El polític també va recordar durant el seu discurs la situació econòmica i social en què es troba el país i va dir que «aquesta tardor el Govern de Catalunya i espero que tot el poble interpel·larem al Govern espanyol per conèixer el seu capteniment perquè Catalunya deixi de ser el poble europeu que més paga i menys li és retornat. Si no és escoltada la nostra justa demanda, haurem d´emprendre camins de lliure determinació».

En la plaça de la Vila es van reunir ahir centenars de persones per escoltar la interpretació de la Principal de la Bisbal de l´obra Festa Mil·lenària, composada per Joan Fontàs i escrita per Josep Puigdemont el 1949. Quan es va recuperar l´antiga tradició per celebrar els mil anys de la consagració del monestir de Santa Maria d´Amer.

Actualment, aquest ball només es conserva a Rupit i a la població selvatana, segons Narcís Junquera, exalcalde i actual regidor de Cultura de la vila.

A part de la visita de Jordi Xuclà, l´ajuntament d´Amer també va rebre ahir representants de municipis gironins com Riudellots, La Cellera de Ter, Anglès, Vilobí d´Onyar i Caldes de Malavella.

Amb la plaça plena de gom a gom, la primera sardana de la jornada va començar a les onze de la nit. Acte seguit hi va haver la tradicional dansa «Glop de cortesia». Els parlaments i recordatoris corresponents, que van precedir l´esperada Sardana de l´alcalde, en la que hi van participar aproximadament un centenar de parelles.