Tal dia com l'11 de març de 1912 va néixer a Girona un nadó amb el nom de Xavier Montsalvatge. Ahir, a l'església del Carme de Peralada l'Ensemble de l'Orquestra de Cadaqués va donar llum a una nova peça del reconegut compositor amb una estrena mundial. Les prop de 200 persones -entre elles el diputat al congrés Jordi Xuclà- presents a la cita poden dir que van ser els privilegiats en poder escoltar l'obra inèdita i inacabada Concerto libero per a violoncel i piano. Un encàrrec del violoncel·lista Gaspar Cassadó i del qual Montsalvatge va escriure el 1953 bona part del primer moviment i esbossos del segon. L'obra no va acabar d'arribar a bon port perquè, a ulls de Montsalvatge, Cassadó volia introduir-hi massa canvis. La composició va tornar a néixer ahir de les mans de Dani Espasa al piano i Laia Puig al violoncel. Els dos músics es van endur l'ovació més gran de la nit.

Un festival de nivell com el Castell de Peralada havia d'homenatjar Montsalvatge d'una manera especial i més en un any on se celebra el centenari del naixement d'un dels compositors espanyols amb més reconeixement internacional. El 1994 a l'auditori Jardins del Castell de Peralada ja es va estrenar una obra inèdita del compositor, l'òpera Babel 46 (1967).

En el concert d'ahir, que va començar amb un lleuger retard, també es va poder escoltar la peça Petita suite burlesca, estrenada a l'auditori de Girona el passat mes de març. L'Ensemble de l'Orquestra de Cadaqués va comunicar amb èxit els sentiments que Montsalvatge imprimia en les seves composicions. Aquella manera d'explicar històries amb un llenguatge màgic. Amb una força que no va passar desapercebuda pel públic present. Qui també va rebre la recompensa per part dels espectadors va ser el flautista Álvaro Octavio, després d'interpretar a duo, amb el pianista Espasa, la Serenata a Lydia de Cadaqués. I és que Monsaltvatge va tenir una estreta i recíproca relació amb aquesta població de l'Alt Empordà.

"L'orquestra té una relació molt especial amb Xavier. Va fer moltes obres per a l'orquestra", va dir el director Jaime Martín, company i amic de Montsalvatge. Aquestes frases les va pronunciar Martín abans de la interpretació de la darrera peça que va escriure el compositor: Reflexos sobre una postal d'hivern (febre de 2002). Aquest tema, acabat d'orquestrar per Albert Guinovart, disposa d'una bona dosi d'energia. De vida. I va servir per cloure un aplaudit concert d'homenatge al compositor gironí.

Homenatge al geni

D'aquesta manera, doncs, Peralada va homenatjar el geni creatiu del Montsalvage. I és que el compositor gironí és autor de magnífiques peces, que la soprano Victòria dels Àngels, la pianista Alícia de Larrocha, el músic Nicanor Zabaleta o el guitarrista Narciso Yepes van interpretar i popularitzar arreu del món. A més, amb aquest concert, Peralada també va recordar la vinculació que Xavier Montsalvatge (1912-2002) va tenir amb el festival de l'Alt Empordà.

Xavier Montsalvatge és una de les figures més representatives de l'anomenada "generació perduda", entre la dels compositors de la República i l'actual. La seva obra ha aconseguit una gran projecció internacional i s'ha convertit en una autèntica referència, no només a Catalunya sinó també en l'àmbit universal.