Després de baixar el teló de la 26a edició del Festival Castell de Peralada, el director del certamen, Oriol Aguilà, ja ha destacat que s'hauran de replantejar la programació de l'any vinent a causa de l'augment de l'IVA fins al 21% que té previst implantar el govern estatal aquest mes de setembre. "Ens enganyaríem si penséssim que els ciutadans, en plena crisi econòmica, poden pagar més diners per les entrades", va ressaltar. Davant d'aquesta situació, el director va alertar que esperen que el govern de l'Estat "rectifiqui" i no "provoqui amb les seves polítiques" una disminució generalitzada del consum cultural. "Rectificar és de savis i en aquest moment estem a l'expectativa", va assegurar.

Després de tancar la 26a edició amb 19 actuacions i més de 20.000 espectadors, el director del Festival Castell de Peralada va explicar que estan "molt satisfets" amb les xifres aconseguides durant aquest any. "En un moment tant complex, amb tantes dificultats, penso que podem estar molt contents amb els resultats obtinguts i amb la resposta del públic", va detallar Aguilà. El certamen ha tingut una ocupació del 84 per cent i ha comptat amb tres estrenes mundials absolutes i una estrena europea. "Tot i les dificultats no podem baixar el llistó i cal mantenir la qualitat i la programació que ens ha fet tant especials", va assenyalar el director.

Tot i les circumstàncies econòmiques actuals, el festival té previst continuar amb la creativitat i les línies que ha promogut des dels seus inicis: la òpera, la dansa i l'estil musical. No obstant això, Aguilà ja ha avisat que el certamen haurà de replantejar-se alguns elements de cara a l'any vinent. "Davant la pujada de l'IVA el proper setembre hem de ser sensibles i no podem pensar que els ciutadans poden pagar l'augment de les entrades perquè hi ha un topall que no es pot saltar", va ressaltar. Segons el director, l'augment fins al 21 per cent de l'IVA en el sector cultural no té "cap sentit" i provocarà una disminució "molt notable" del consum en aquest àmbit. "Cal estar atents a aquest aspecte a l'hora de programar els esdeveniments i espectacles", va alertar Aguilà.

"Rectificar és de savis"

El director va demanar al govern estatal que "rectifiqui, tiri endarrere i potenciï altres polítiques" que ajudin a promocionar el sector. "Rectificar és de savis i per tant en aquests moments estem esperant que el govern estatal es repensi la seva decisió", va assenyalar. Aguilà va afirmar que la crisi econòmica ha afectat el festival però que, de moment, només han patit les conseqüències de forma indirecta. "Vivim moments complicats i aquesta situació afecta a moltes famílies i, per tant, també suposa una complicació afegida per al festival" va assegurar.