Ara fa cent anys, el dia 24 de març de 1913, s'inaugurava el nou edifici de l'Hospital Sant Jaume de Blanes. Per tal de commemorar l'efemèride, i coincidint amb la festivitat del patró de l'hospital, Blanes va inaugurar ahir una exposició retrospectiva, va recuperar la tradició de fer una cercavila i va celebrar per tercer any consecutiu una recreació històrica que va implicar un centenar de veïns de la vila.

Malgrat que l'edifici té cent anys d'història, la institució és molt més antiga, ja que té 600 anys: anteriorment, s'ubicava a la plaça anomenada de l'Antic Hospital. En aquells moments, els hospitals només atenien persones amb pocs recursos i gent gran, tot fent la funció d'asil sense ser-ho. Malgrat que l'Ajuntament se'n feia càrrec a nivell econòmic, no hi havia prou recursos i l'any 1884 van fer anar a Blanes les Religioses de Sant Josep de Girona, encarregades de vetllar pels més desfavorits, els desatesos i els desvalguts.

Com que l'edifici on s'allotjava llavors l'hospital no tenia les condicions necessàries, es va decidir buscar un lloc més adequat, que es va aconseguir gràcies a tres personatges del municipi: Joan Brucet, un americano que després de fer fortuna a Panamà va tornar a Blanes per dedicar-se a fer obres de beneficiència i que va aportar els diners necessaris per la construcció de l'edifici; mossèn Jaume Arcelos, que va iniciar una campanya popular per recollir diners i va aconseguir que el propietari del terreny el cedís gratuïtament; i Joaquim Ruyra, que era propietari d'aquest terreny i va lliurar-lo pel projecte constructiu.

Per tal de recordar tots aquests detalls i anècdotes, així com repassar la història dels 600 anys de la institució, ahir es va inaugurar una exposició amb vuit plafons on s'explica aquesta evolució històrica, centrada majoritàriament en el segle XX. Gran part de les imatges exposades corresponen al fons de l'Arxiu Municipal, mentre que d'altres formen part del fotoperiodista Juli Barber. A més de la inauguració, també es va celebrar una missa a la capella de l'Hospital, i tot seguit es va fer una audició de sardanes.

A la tarda, es va fer per tercer any consecutiu una recreació històrica, que enguany estava expressament dedicada al centenari de la construcció de l'hospital. Així, una comissió formada per veïns del carrer Ample, l'esbart dansaire Joaquim Ruyra, el grup de teatre Xiroia, els responsables de les parades del mercat de fruites i verdures del passeig de Dintre, comerciants del carrer Hospital i botiguers de diversos barris van participar en l'esdeveniment.

En total, més d'un centenar de persones vestides d'època es van passejar pels carers Ample i Raval i es van posar al front de parades distribuïdes pel nucli històric de la vila. Així, es va poder veure gent simulant ser puntaires, pageses, infermeres i doctors, entre altres. A més, es van poder veure també els tres personatges que van fer possible la construció de l'hospital: Joaquim Ruyra (Salvador Roca), Joan Brucet (Miquel Alventosa i Jaume Arcelons (Antoni Clusells).