Blanes va celebrar ahir la diada de Santa Anna amb una missa i el tradicional Ball de Morratxes -que es va ubicar a la plaça dels Dies Feiners en lloc del passeig de Dintre-, però amb les banderes a mig pal com a mostra de dol i suport a les famílies de les víctimes de l'accident ferroviari de Santiago de Compostel·la.

Els actes de la festa van començar amb la sortida de la comitiva oficial des de la porta de l'Ajuntament a quarts de dotze del migdia. L'alcalde de Blanes, Josep Marigó, que portava la tradicional vara de batlle, va encapçalar la cercavila acompanyat per altres regidors i representants de les forces de seguretat municipals. Davant seu desfilava la Banda Musical de Blanes i anaven ballant els dos gegants del municipi, Gastó i Caterina, a càrrec de la Colla Gegantera. Tal com marca la tradició, la cercavila va arribar fins a la parròquia de Santa Maria, on es va celebrar un ofici solemne en honor a Santa Anna.

Enguany, tant l'audició de sardanes que s'acostuma a fer com el tradicional Ball de Morratxes van canviar d'ubicació, i es van traslladar des del passeig de Dintre a la plaça dels Dies Feiners. Aquest canvi d'emplaçament responia a la voluntat de fer la celebració encara més popular i participativa, ja que cada any s'hi concentra molta gent. Enguany, la Cobla Bisbal Jove va ser l'encarregada d'interpretar tant l'audició de sardanes com la música del Ball de Morratxes, que van dansar els membres de l'Esbart Joaquim Ruyra. Aquesta era la primera vegada des de la recuperació del Ball de Morratxes en el dia de la Festa Major que la peça era interpretada per la Bisbal Jove, dirigida per qui va crear-la ara fa més de 30 anys, el músic i compositor blanenc Josep Maria Guinart.

La història del ball de Morratxes es remunta a l'època feudal, quan els comptes de Cabrera primer i els senyors de Blanes després governaven de forma feudal aquesta vila. En aquella època, la gent del poble podia sentir la música al so de dolçaina que s'interpretava des dels salons d'estiu del palau, que actualment allotja la parròquia de Santa Maria.

Amb el pas del temps i la decadència del sistema feudal, el ball va passar al poble i era costum dansar-lo el dia de l'Aplec del Vilar. El Ball de Morratxes va formar part de la celebració de Santa Anna durant molts anys, però cap a la segona meitat del segle XX va deixar de fer-se i la tradició no es va recuperar fins a l'any 2004.

Finalment, ahir a la tarda va tenir lloc la tradicional cercavila, amenitzada pels membres del grup Funky a l'Olla i diverses entitats locals. La comitiva va anar des del barri de Mas Enlaire fins a la plaça dels Dies Feiners.