Un mapa i un bon calçat són els únics requisits necessaris per seguir una ruta d'orientació, una activitat cada cop més popular que consisteix en seguir una circuit tot passant per determinats punts de control. A Girona existeix, des de 1998, el Club Esportiu de Curses d'Orientació Aligots, que participa en curses d'arreu de Catalunya i n'organitza de pròpies. I des del passat mes d'abril, l'Ajuntament ha posat en funcionament quatre rutes d'orientació al Barri Vell, Pedreres-Torre Gironella, Montjuïc i Sant Daniel, per tal que tothom pugui participar-hi quan li vingui de gust. Aquestes rutes, anomenades Descobriu Girona, estaran operatives fins el 29 d'octubre i entre tots els participants se sortejaran diferents regals.

"Les curses d'orientació estan a l'alça perquè és un esport en el qual es pot participar en família, ja que són aptes per a totes les edats i totes les condicions físiques", explica Narcís Pou, membre dels Aligots. Segons indica, les curses que s'organitzen periòdicament a Catalunya aconsegueixen reunir entre 250 i 500 participants, i confia que els circuits fixes com els establerts a la ciutat de Girona ajudaran a popularitzar-les encara més.

"Hi ha molt el mite de gent que diu: jo no em sé orientar i em perdo, però són mapes molt detallats i val la pena provar-ho. A vegades, la sensació de no orientar-se no és veritat, perquè posant-hi ganes tothom ho pot aconseguir", assenyala Pou. A més, hi ha circuits de diferents dificultats i adaptats a totes les edats i nivells tècnics.

En el cas de Girona ciutat, cada circuit compta amb deu punts de control que els usuaris han de localitzar amb un plànol específic, que està en quatre idiomes i es pot trobar a l'Oficina de Turisme. Per cada circuit acabat, els usuaris poden registrar els codis que hauran anat trobant en una pàgina web i participar així en el sorteig de premis el proper mes d'octubre.

Cadascun dels quatre circuits gironins requereix aproximadament mig dia, tot i que els usuaris poden decidir fer-los en diferents etapes. Segons Pou, els circuits poden ser un bon reclam per atraure turistes estrangers, ja que, malgrat que a Catalunya encara és un esport minoritari, als països nòrdics és molt conegut i hi ha gent que està molt entrenada.