Després del mosquit tigre, ha arribat el torn de controlar les meduses amb una aplicació de mòbil. El Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) ha creat un programa per tal de poder avisar de la presència de meduses al litoral català, inclosa tota la Costa Brava, i avisar també de si són perilloses o no. L'any passat, el sistema -anomenat MedJelly- ja va funcionar a 37 platges de l'àrea metropolitana de Barcelona, i va aconseguir 8.000 descàrregues en un mes. Des del 26 de juny, ja està disponible per a més de 200 platges de tot el litoral català. Es tracta d'una aplicació mantinguda pel CSIC en el marc de dos projectes de la Unió Europea, i que compta amb la col·laboració d'ajuntaments i de serveis de salvament i socorrisme.

L'aplicació no només informa de la presència de meduses, sinó que també dóna a conèixer els protocols d'actuació en cas de picada, l'estat de la platja, l'onatge i condició de les corrents, la temperatura ambient, la de l'aigua i la intensitat del vent. El sistema s'actualitza cada matí gràcies a les dades que arriben des del serveis de salvament i socorrisme, inclosa la Creu Roja.

Per això, s'han fet sessions de formació als socorristes perquè siguin capaços d'identificar els diferents tipus de meduses i es pugui oferir així una informació el més acurada possible, detallant quin tipus de medusa es pot trobar a cada platja i quin és el seu grau de perillositat. "S'ha d'informar bé, perquè la majoria de les meduses no són perilloses i d'aquesta manera es mitiga l'alarma", explica Macarena Marambio, coautora de l'aplicació juntament amb Verónica Fuentes.

La versió d'enguany de l'aplicació incorpora un fòrum on els usuaris poden fer comentaris, preguntes i enviar els seus propis albiraments de meduses. "Si algú sap que a algun lloc hi ha meduses i ens ho volen comunicar, poden fer una foto i enviar-nos-la. Nosaltres ho comprovem i, en cas que sigui real, actualitzem l'aplicació", explica Marambio.

D'altra banda, l'aplicació també compta amb un qüestionari que els usuaris poden completar amb preguntes que estan enfocades a saber com afecta els turistes i banyistes la presència de meduses a les platges, i com els influeix en les seves decisions. L'objectiu, al final, és descobrir quin és l'impacte socioeconòmic de les meduses.

De moment, indica la científica, la gent es va animant poc a poc a participar. "Sempre et trobes el típic que només vol fer una broma, però ara hi ha cada cop més gent que ens envia comentaris i valora les platges", assenyala Marambio.

Segons la investigadora del CSIC, aquesta és la primera aplicació que combina les dades d'observadors professionals -de socorrisme i salvament marítim- amb els albiraments de particulars. A Itàlia, indica, hi ha una aplicació molt popular sobre les meduses, però només funciona amb les contribucions dels banyistes, sense dades oficials.

L'aplicació desenvolupada pel CSIC, que és d'ús públic i gratuït, es troba disponible per a Android i Iphone. I per als que no tinguin smartphone, la informació també es pot trobar al web www.medjelly.com. "La gent li pot donar un cop d'ull abans de sortir de casa i decidir a quina platja anar", indica Marambio. En paral·lel a MedJelly, els investigadors del CSIC han desenvolupat altres aplicacions i entorns web per tal de poder rebre la informació dels ajuntaments i dels serveis de salvament i socorrisme, i incorporar-la a l'aplicació de l'usuari.