Com era l´estiueig a Roses durant la segona República? L´Arxiu Municipal de Roses mostra, a través de la seva pàgina web, com van ser les vacances de la família Civit l´any 1932, quan van marxar de l´estressant Barcelona -on regentaven un petit taller de sabates- per passar uns dies de descans a Roses, tot buscant un reducte de tranquil·litat i salut. L´Arxiu recull l´àlbum fotogràfic d´aquelles imatges -amb instantànies fetes per Pere Civit Recasens-, que mostren, entre altres, les visites familiars a les muntanyes de Roses, el dòlmen d´en Cobertella o el monestir de Sant Pere de Rodes, entre altres.

Les imatges de l´àlbum permeten fer-se a la idea de com era estiuejar a Roses a principis dels 30. L´àlbum s´anomena Sis dias de vacances a Rosas i es pot trobar a l´apartat «El document del mes» del web de l´arxiu. Les fotografies van ser cedides per Jordi Modamio Civit i, segons els responsables de l´arxiu, posa de manifest la importància dels fotògrafs amateurs a l´hora de testimoniar el fenomen turístic a la Costa Brava durant la Segona República.

La família Civit va passar les vacances de 1932 a casa dels seus oncles, Josep Civit i Francisco Corcoll, que vivien a Roses. Per això, l´àlbum comença amb una dedicatòria d´agraïment. Més endavant, es poden veure les visites que la família va fer per Roses i rodalies, que inclouen les muntanyes, el dòlmen d´en Cobertella, la platja del segon moll, el monestir de Sant Pere de Rodes, excursions pel mar amb una teranyina de cala en cala, la font dels Miquelets, el castell de la Trinitat i la font de can Berta. Tot plegat, acompanyats sempre d´un guia rosinc anomenat Cisco. Aquell estiu, a més, va ser molt especial per als Civit, ja que Ramona, dona d´Antonio Civit, estava embarassada d´Anna Civit, mare de Jordi Modamio, que ha estat qui ha cedit l´àlbum a l´Arxiu.

Les imatges retraten el turisme a Roses durant la dècada de 1930, una època en què encara es mantenien algunes pràctiques del primer turisme incipient de finals del segle XIX, basat en l´excursionisme i les estades terapèutiques centrades en els banys de sol i aigua salada i l´activitat física. La millora del transport i les infraestructures durant el primer terç del segle XX, a més, va ajudar a què els turistes tinguessin més facilitats per arribar i marxar del seu lloc d´esitueges. I Roses, en aquest sentit, havia fet un esforç consierable per endreçar el seu espai públic i construir totes les infraestructures necessàries per atendre els turistes, tal com recordava el polític Carles Pi-Sunyer l´any 1935