Entrades exhaurides i espectadors satisfets és la tònica general d'una de les tendències d'aquest estiu, la incorporació d'espectacles pensats per al públic familiar en la programació dels grans festivals de la Costa Brava. Certàmens com el dels Jardins de Cap Roig, Porta Ferrada, el Portalblau, o el de Músiques de Torroella de Montgrí se sumen a altres cites culturals, com el Sonar, Temporada Alta o l'Acústica de Figueres, que ja havien apostat amb èxit per adreçar part dels seus espectacles als espectadors més petits.

Montse Faura, la directora del Festival de Músiques de Torroella de Montgrí, destaca que el certamen ha incorporat aquest any quatre espectacles adreçats a famílies per acostar-se a nous públics, però sobretot per donar resposta als alumnes de l'Escola Municipal de Música del municipi, estretament vinculada al festival, que "fins ara no hi trobaven un espai" i que "ara estan molt satisfets" amb la programació familiar que es fa als vespres a l'Espai Ter, en un horari compatible amb altres activitats com la platja o els casals.

Del mateix parer és el director del festival de Cap Roig, Juli Guiu, que assegura que els tres concerts dedicats al Club Super 3 programats enguany els han permés obrir-se "a un públic familiar que fins ara no aconseguia entrar a Cap Roig" i que "ha pogut gaudir d'un espectacle de qualitatat en un ambient únic, convertint-ho en una cita especial que es pot compartir amb la família i els amics".

Proporcionar una experiència completa als més menuts és també el propòsit del festival Portalblau, que en la seva sisena edició ha programat titelles i un concert del grup Macedònia al Mar d'en Manassa, un dels escenaris més espectaculars del certamen de l'Escala, amb vistes a la badia de Roses. La directora del festival escalenc, Elisenda Trias, afirma que s'ha buscat aquest escenari per a que "no només gaudeixin de la música, sinó que entenguin l'experiència d'anar a un concert, com ho fa qualsevol adult".

Aposta pedagògica

El nou director del festival de la Porta Ferrada, Salvador Sunyer, ha traslladat a Sant Feliu de Guíxols una de les fòrmules que ja havia testat al Temporada Alta, els Concerts per a nadons.

Amb les entrades exhaurides per les dues sessions programades al certamen ganxó, Sunyer assegura que aquests concerts funcionen perquè "omplen un buit important, ja que pràcticament no hi ha programació per a gent d'aquesta edat", i és que estan pensats per a criatures de 15 dies a tres anys que, sobre l'escenari i acompanyats dels seus pares, interactuen amb els músics i ballarins que es passegen entre ells.

"El que es busca és que s'ho passin bé i comencin a associar la música amb una cosa plaent i agradable, mica en mica ja aniran sofisticant el gust", explica Sunyer, que assegura que ja treballen per programar més espectacles adreçats al públic infantil per al Porta Ferrada de l'any vinent.

"Cada cop n'hem de fer més, però sabent per què ho fem i quin sentit té", diu el director del festival, i conclou que "no s'ha de pensar només a vendre entrades, sinó en la millor manera de descobrir als nens un món que encara els és desconegut".

L'aposta per buscar espectacles de qualitat és un altre dels punts en comú a l'hora de programar espectacles familiars als festivals d'estiu. "No només hem de captar el públic infantil, sinó que l'hem de reivindicar. Hem d'oferir espectacles diversos i de qualitat per educar els futurs melòmans", assenyalada Faura.

La directora del festival de Músiques de Torroella avança, a més, que vista l'acceptació dels dos concerts familiars celebrats fins ara -han aconseguit un 95 i un 100% d'ocupació-, de cara a l'any vinent aquesta programació s'ampliarà amb propostes pedagògiques que convertirar les criatures en "agents actius dels concerts".

Per la seva banda, Guiu també explica que des de l'any passat buscava l'"espectacle ideal per inaugurar el segell infantil Cap Roig Mini", una línia que mantindrà amb "com a mínim una nit", al festival de l'any que ve.