Les visites guiades són una bona opció per a descobrir l'entorn de la Costa Brava durant els mesos d'estiu, d'una forma dinàmica i, sovint, divertida. Què es pot fer, però, si el visitant no pot escoltar les explicacions del guia? Per tal de posar-hi remei, l'empresa de serveis culturals Educ'art, que gestiona les activitats i visites que es fan al patrimoni de Roses, ha començat aquesta setmana a oferir un servei d'interpretació de llengua dels signes per a tots els grups que ho demanin.

"Ja feia temps que ens interessava fer alguna cosa amb llenguatge dels signes per a grups especials, i per això ens havíem posat en contacte amb la Maria Vivó, que es dedica a això", explica Roser Raluy, membre d'Educ'art. La idea inicial era introduir aquest servei a partir del setembre, però fa uns dies els va venir un grup de persones sord-mudes a preguntar si seria possible fer una visita amb llenguatge de signes i van decidir tirar-ho endavant.

Així doncs, aquesta setmana s'ha fet la primera visita, que ha estat al port de Roses. Segons Raluy, es tracta d'una de les visites més divertides, ja que es poden observar els pescadors quan arriben de pescar amb la barca i la posterior subhasta. I de fet, assenyala, els propis membres de la Confradia de Pescadors els han animat a tirar endavant aquest projecte i els han donat tot el suport.

Raluy explica que aquest tipus de visites poden suposar una manera que els sords-muts puguin disfrutar d'una activitat de la qual, sovint, se senten exclosos. "A vegades, ni tan sols s'atreveixen a preguntar, perquè pensen que no serà possible tenir un guia amb llenguatge de signes", assenyala Raluy. "Per això, moltes vegades queden tancats en ells mateixos", afegeix.

Per això, la voluntat és que les visites en llenguatge de signes puguin repetir-se en totes les visites guiades que s'ofereixen: la del port, la de la Ciutadella i la del Castell de la Trinitat, així com en les Rutes Megalítica i el Camí de Ronda.