Durant la dècada dels 70, sales de festa com el Paladium, de Platja d'Aro, van servir com a plataforma de llançament d'artistes com Julio Iglesias o Joan Manuel Serrat, així com per animar les nits d'estiu a la Costa Brava amb artistes ja consolidats com Lola Flores o Charles Aznavour. Sales com la Pèrgola, de Riudarenes, o el Ruedo, a Tossa de Mar, també van contribuir a popularitzar la música en directe a les comarques gironines. Ara, però, cada cop és més difícil que els joves músics es puguin donar a conèixer en aquest tipus de locals: la crisi econòmica, sumada al 21% d'IVA i les noves normatives, fa que cada cop els locals ho tinguin més difícil per oferir una programació de música en directe.

El propietari de la sala de festes Tahití de Tossa de Mar, Joan Capdevila, assegura que cada cop li costa més oferir una programació de música en viu, especialment entre setmana. "Mantenir música en viu és molt difícil, perquè tenir músics en plantilla és molt car, ja que has de pagar la seguretat social, sous força elevats.... i ara mateix costa fer encaixar el producte. No pots cobrar entrades cares, la gent no consumeix... és un model que està desapareixent", assenyala. Una cosa diferent, puntualitza, és fer una gala en concret, "una gran actuació que saps que portarà gent". Fer una programació estable, però, ja és més difícil, tot i que ell es resisteix a eliminar-la: "A vegades em pregunto si val la pena mantenir-ho, però el Tahití ha ofert tota la vida música en viu, és el que el fa emblemàtic, i no hi vull renunciar", assenyala.

El cas del Tahití no és únic. Segons el vice-president de la Fecasarm, Enric Gomà, la situació per a aquest tipus de locals és cada cop més complicada i es produeixen més dificultats. Gomà creu que "les lleis són per a complir-les", però considera que en els darrers anys s'han anat posant moltes taves burocràtiques a les actuacions en directe, ja que els músics, si són contractats com a autònoms, han de tenir-ho tot en regla i estar donants d'alta de la seguretat social. "El que demanem és que es relaxi la pressió que hi ha, ser una mica més tolerants", indica. I és que, segons recorda, el 21% d'IVA ha afectat tant a músics com a propietaris, i cada cop n'hi ha menys que es vulguin arriscar a fer una programació en directe. "Alguns empresaris fan l'esforç, però com que han de pagar el 21% d'IVA i la gent cada cop surt i consumeix menys, no els acaba sortint a compte, assenyala. Segons Gomà, el de la música "mai ha estat un camí fàcil, però ara se li estan posant dificultats constants".

Per a Anna Maria Pérez, del bar la Goleta de Sant Feliu de Guíxols, el 21% d'IVA és només un dels molts problemes que té el sector. "Hi ha també els horaris per fer música en directe, la prohibició de fer música al carrer en determinats llocs i moments... cada cop se'ns limita més i se'ns fan més prohibicions, com ara la de no poder fumar dins del local: és un espai d'oci nocturn, on tothom és adult i molts volen fumar", explica.

Diversos locals han deixat ja de fer música en directe a causa de la baixa rendibilitat. Altres intenten mantenir-se, però tots alerten que una de les essències de l'oci no cturn a la Costa Brava corre el risc de desaparèixer definitivament.