Begur homenatjarà aquest cap de setmana la bailaora Carmen Amaya, que va morir al municipi el 19 de novembre de 1963. I ho farà amb l'espectacle Juerga Gitana, una mostra del flamenc més autèntic que comptarà amb figures com Pilar Montoya, "La Faraona", filla del mestre Farruco, i la Chana -que ja està retirada dels escenaris- com a artista convidada. Segons la coordinadora de l'espectacle, Isabel Ruiz de Villa, l'objctiu és que diferents artistes del món gitano homenatgin Amaya "recordant-la però cadascú amb el seu sentiment i la seva pròpia petjada".

L'espectacle, que es podrà veure divendres i dissabte a dos quarts d'onze de la nit, comptarà amb altres bailaores flamencs com el Barulli, Maria Moreno, El Lolo i Pilingui, mentre que al cant actuaran el Zambullo, el Fabi i Manuel Tañé. A la guitarra, d'altra banda, es podrà escoltar a Roman Vicenti, el Perla.

"Carmen Amaya va ballar d'una manera molt especial, ja que va ser la primera en talonejar tant; tenia una intensitat i una força salvatges", explica Ruiz de Villa. I és que la vida d'Amaya no va ser precisament senzilla: nascuda al Somorrostro de Barcelona, des de ben joveneta va lluitar per treure la seva família de la pobresa. L'èxit, però, li arribaria a Amèrica, on va triomfar als teatres d'Argentina, Uruguai, Brasil, Mèxic i els Estats Units. Després, en tornar a Europa, triomfaria a París, però hauria de lluitar contra una malaltia renal que, al final de la seva carrera, li comportaria dificultats a l'hora de ballar.

Juerga Gitana vol fer reviure l'esperit d'Amaya: "Hem volgut crear un espectacle vital, igual que el ball ho era per a Carmen", assenyala. L'objectiu, assenyala, no és fer un espectacle biogràfic, sinó aprofundir en l'essència del flamenc i, sobretot, en el món de la dona dins de la societat gitana. "La nostra juerga és també un cant, d'essència lliure, al sentir gitano", afegeix la coordinadora de l'espectacle, tot garantint que "erà una cosa molt especial, apte per a avis, pares i néts". Els artistes porten aproximadament sis mesos preparant l'espectacle i confien que, arrel de l'actuació a Begur, el podran dur a més escenaris.