ALINA STANCU | Molta gent coneix i relaciona l'actual Lloret de Mar amb el «turisme de borratxera». Aquesta malaurada etiqueta els hi impedeix conèixer que a Lloret encara és possible passejar per indrets verds i tranquils, a més de gaudir de racons plens de cultura i tradicions.

Un passeig per la història

Si ens remuntem als anys 50, Lloret de Mar era un petit poble d'uns tres mil habitants de costums mariners. Els vuit hotels de què disposava llavors, eren freqüentats per famílies benestants de Barcelona. L'eclosió del turisme estranger i de masses va ser durant aquest període, el qual va vindre acompanyat d'una profunda transformació urbanística de la vila.

A la dècada dels 60 i 70, part del paisatge fou malmès per sempre. Les vinyes i el bosc es van urbanitzar i les cases senyorials s'anaven convertint en hotels i instal·lacions de serveis. En pocs anys, el municipi es va estendre amb els barris de Mas Carbó, Mas Baell, el Molí i Puig Ventós. Al mateix temps, es van enllaçar les edificacions del nucli urbà amb les de la zona de la platja de Fenals. Llavors, Lloret era feu del turisme estranger d'arreu d'Europa.

La transformació de la ciutat

Les xifres certifiquen l'envergadura del canvi: a l'any 1975 Lloret disposava de 203 hotels, 421 bars i restaurants, 53 discoteques i 21 agències de viatges. Amb totes aquestes reformes, als anys 80, a la població selvatana arribaven més de 150.000 turistes durant la temporada alta. I ara? En l'actualitat la vila disposa de 125 establiments hotelers amb un total de 30.000 places, un miler de comerços i 45 discoteques.

El patrimoni cultural segueix viu

Els diferents indrets històrics i zones verdes del municipi són, en l'actualitat, punt de trobada de la cultura lloretenca i de les seves tradicions. Els Jardins de Santa Clotilde, el Museu Obert, Can Saragossa, el Castell d'en Platja, la petja dels indians o bé les ermites, són alguns dels testimonis històrics de la vila.

A més, pels amants de la naturalesa i l'esport, Lloret ofereix diverses activitats a realitzar -submarinisme, caiac, senderisme o bicicleta de muntanya, entre d'altres- en un territori que s'estén al llarg de 48 quilòmetres quadrats.

La Festa Major de Lloret de Mar

Lloret no és tan sols set quilòmetres de platja, sinó que també té una agenda cultural on, any rere any, proposa diverses activitats per descobrir les tradicions, festes populars i cultura de la vila.

Cada any a les acaballes del mes de juliol, els lloretencs tornen al passat amb la festa major de Santa Cristina, patrona del municipi. D'entre els actes que se celebren per la festivitat destaquen les processons, el ball de la plaça, la regata S'Amorra Amorra o l'Audició de Sardanes.

Les darreres novetats

En els darrers anys, Lloret ha estat capaç de construir diferents edificis i espais que tenen en comú una gran capacitat.

L'any 2010 el municipi va obrir les portes al Gran Casino Costa Brava. El GCCB disposa d'un extens espai vanguardista a més del Palau de Congressos, el qual ofereix a empreses i empresaris un recinte amb un aforament per a més de mil persones.

El 2011 es va estrenar a la vila un nou teatre situat a Can Xardó. L'equipament està adaptat a les últimes necessitats, disposa d'una sala modulable amb grada retràctil, un escenari de grans dimensions amb una superfície de 2.840 metres quadrats i tres sales d'assaig. Pel que fa l'exterior, aquest disposa d'un espai de 1.225 metres quadrats que permet la celebració d'actes a l'aire lliure.

Per últim, l'any passat es va inaugurar la Casa de la Cultura. L'edifici alberga el Casal de la Gent Gran, la Biblioteca Municipal, sales d'exposicions i una Escola d'Adults, entre d'altres. Situada al centre de la ciutat, la Casa de la Cultura té una superfície de 2.214 metres quadrats.

Fotografia: fotomuntatge dissenyat amb fotografies del CRDI i de David Estany