Mig miler de persones van assistir divendres a Begur a l'espectacle Juerga Gitana, organitzat per tal de recordar la bailaora flamenca Carmen Amaya, que va passar els últims dies de la seva vida en aquest municipi.

Aquest tribut va ser concebut per Pilar Montoya, La Faraona, i, a banda de comptar amb la seva presència, el públic també va poder veure, tant divendres com ahir, altres estrelles que van voler prestar-se al record d'Amaya en motiu del centenari del seu naixement i del mig segle de la seva mort.

Juerga Gitana és, segons la coordinadora de l'esdeveniment, Isabel Ruiz, "un espectacle concebut per Pilar Montoya per homenatjar Carmen Amaya, inspirat en la gran bailaora, coneguda des de petita per La Capitana".

A l'escenari, el ball, el cante i la guitarra de la dinastia dels Farruco es va unir el sentir gitano d'altres grans artistes internacionals arribats de Barcelona, Sevilla, Cadis, o Jerez de la Frontera, entre d'altres punts de la geografia espanyola.

L'estrella convidada va ser Antonia Santiago, La Chana, una bailaora barcelonina autodidacta que va revolucionar el món del flamenc dels anys 70 tant per les seves innovadores combinacions rítmiques com per la seva velocitat, expressió i força sense precedents.

La Chana, que està retirada dels escenaris des de principis dels anys 90, va ballar ahir a la nit asseguda i va posar en el moviment de les seves cames tot el seu sentiment de respecte i admiració a l'homenatjada.

Entre el públic, que va poder gaudir també del ball de Juan Antonio Fernández El Barullo i de María Moreno, hi havia Juan Antonio Escudero, nebot de La Capitana.

Al cante va haver-hi El Zambullo, Manuel Tañé i la Fabi i, a la guitarra, Ramón Vicenti i El Perla, que van completar un muntatge de 75 minuts que van oferir les nits de divendres i dissabte al pati de les Escoles Velles de Begur.

Paral·lelament, aquesta localitat ha programat altres actes en memòria de Carmen Amaya com una exposició fotogràfica o visites guiades a llocs com casa seva al Mas d'en Pinc o la plaça en què va ballar per última vegada setmanes abans de la seva mort, el 19 de novembre del 1963.