A l'estil dels carrers del País Basc, Navarra o la Rioja, el barri vell de Palamós s'ha omplert en els darrers anys de tavernes i bars especialitzats en tapes i pintxos, un concepte de local que permet gaudir de la gastronomia tot passejant pel centre de la vila, a l'aire lliure i en un ambient informal.

El reguitzell de platets, enfilalls o montaditos que exposen a les seves barres i mostradors, combinats amb un bon vi, un got de txacolí o una cervesa comencen a atreure, a partir de les 7 o les 8 del vespre, el públic estranger que estiueja a Palamós. Turistes com els holandesos valoren especialment aquest tipus de gastronomia, que els permet degustar multitud de gustos, aromes i colors en un sol àpat.

A partir de les 9 del vespre i fins passada la mitjanit és el torn del públic local, que omple els interiors i les terrasses de la vintena d'establiments especialitzats que hi ha a l'entorn de l'església de Santa Maria i el carrer Major amb els petits platets com a especialitat principal.

Aquests bars han nascut entorn d'un establiment, la Taverna de Can Moni, la primera que es va instal·lar al barri vell palamosí l'any 1998, i per on han passat personatges com Modest Cuixart, Santiago Carrillo o Oscar Nebrera.

Partint del seu model de cuina i de negoci, cada establiment s'ha anat especialitzant en un tipus de gastronomia o producte. Mentre uns, com el Txoco Donostiarra, s'han dedicat a la cuina basca, altres s'han centrat en les especialitats gallegues o el concepte de taverna catalana, com El Galeó, que aprofita productes de primer nivell com la gamba de Palamós o les anxoves.

N'hi ha alguns, com el Casino, obert aquest any, que reinterpreten plats de l'alta gastronomia en petit format, intentant oferir, a més de qualitat, un versió en miniatura de cuina creativa.

La majoria dels bars de tapes que hi ha al centre de la vila -18, en total- s'agrupen entorn de l'Associació de Tavernes del Barri Vell de Palamós, una entitat creada al juny de l'any passat per fer accions de promoció i campanyes gastronòmiques conjuntes.

A més de participar plegats en fires com Alimentària o activitats com el festival Palamós Terra de Mar, els establiments adherits -que s'identifiquen amb una placa- també organitzen concursos de tapes a la recerca del plat més gustós, elaborat i original.

Pel que fa als locals pròpiament nocturns, lluny queda l'època de Port Marina, la zona de pubs musicals ubicats al port esportiu palamosí. L'oci es concentra actualment a la zona de la Planassa, coneguda popularment com «el muru».

El local més emblemàtic és El Castellet, punt de trobada de turistes i autòctons i, en temps de Christmas Race, dels regatistes internacionals. Decorat amb motius de l'època hippie, retrats de Jimmy Hendrix o Bob Dilan i lemes com «Fes l'amor i no la guerra», l'ornamentació del local es completa amb la llegenda de tenir un fantasma com a client habitual. A la Planassa hi ha també el pub musical La Plata, amb un ambient força diferent de la clientela d'esperit lliure de El Castellet; la discoteca Lincoln o El Pirata, on els clients poden prendre sangria i menjar pinxos de carn protegits per parets de pedra, vestigi del port mariner de Palamós.