Un festival gratuït, 100% en català, amb paritat de gènere i respectuós amb el medi ambient: així és com es presenta el PoemEstiu, una iniciativa que arriba a la seva quarta edició amb un increment de poetes i emplaçaments. En aquesta edició, seran sis poblacions les que acolliran, al llarg de vuit dies de juliol i agost, els recitals d'una quarentena d'autors. Una de les principals novetats seran els tres sopars que es faran a la Vinyeta (Mollet de Peralada) i un vermut poètic a Taravaus.

El programa d'aquest 2014, doncs, quedarà dividit en tres grans apartats. Per una banda, hi haurà els tradicionals recitals que es porten a terme cada any. En aquesta ocasió seran a Figueres (26 de juliol), Navata (1 d'agost), Castelló d'Empúries (9 d'agost) i Darnius (16 d'agost). En els pobles més petits, explica l'organitzador del festival, Daniel Ruiz-Trillo, el públic sol ser molt local, ja que l'event sol coincidir amb la festa major del poble. En canvi, la ciutat de Figueres atrau també públic de fora de l'Alt Empordà, ja que s'hi aturen molts visitants i turistes. Entre els poetes que actuaran enguany en aquest escenari hi ha Quim Ponsa, Teresa Bosch, Sun Estarriol, Quim Martínez, Sílvia Casamort, Raimon Gil Sora, David Caño, Carme Pagès, Montserrat Oriol, Jep Percés, Júlia Costa, Sònia Serrabao, Pau Llosa, Àngel Rodríguez i Montse Cufí. La temàtica dels poemes que es recitin és lliure, i cadascú portarà peces de producció pròpia. L'organització els demana, això sí, que siguin creacions noves o que, com a mínim, canviïn el repertori respecte a anys anteriors. Dels 40 autors que hi participaran aquest any, aproximadament la meitat seran nous.

Un altre gran apartat del festival seran els sopars literaris que es faran a La Vinyeta els dies 19 de juliol, 15 d'agost i 22 d'agost. En aquest cas, explica Ruiz-Trillo, el restaurant s'ha bolcat en el festival, ja que ha patrocinat els premis PoemEstiu, que han rebut una vintena d'originals. A més, també ha ofert, per primer cop, la possibilitat d'acollir aquests sopars -que s'hauran de pagar a part, això sí- on s'espera un públic més jove.

Finalment, per cloure el festival, es farà un vermut poètic el 23 d'agost a les dotze del migdia al Trull de ca l'Arrufat de Taravaus. "Aquest és un format pensat per a famílies que tenen coses a fer i que no poden assistir als recitals. Serà un ambient més relaxat", assenyala Ruiz-Trillo.

Segons l'impulsor del festival, els amants de la poesia no estan en risc de desaparèixer, sinó tot al contrari. "Cada vegada més, la gent busca respostes en la poesia, solucions a la crisi... hi pots trobar una evasió agradable", considera. També subratlla que les dimensions del PoemEstiu el fan especialment respectuós amb el medi ambient. "Hi ha la cantada d'Havaneres de Calella, per exemple, que reuneix unes 30.000 persones en un espai molt reduït... és molt bonica, però a vegades no es té prou cura del nostre patrimoni", indica Ruiz-Trillo.

De moment, doncs, el PoemEstiu manté una vocació estrictament local, basada a l'Alt Empordà, tot i que Ruiz-Trillo no descarta poder anar algun any al Roselló. "Els tenim al costat, i a vegades són els grans oblidats", indica.