La Costa Brava va celebrar ahir la festa de la Verge del Carme, patrona dels pescadors, amb diferents processons marineres i actes tradicionals. A Llançà, la Mare de Déu del Carme va desfilar pels carrers de la localitat acompanyada de la cobla dels Rossinyolets. Una imatge de la processó marinera de l'Escala.L'Estartit és un altre dels punts de les comarques gironines on la processó marinera té més popularitat. El moment en què els membres de la confradia van hissar la bandera espanyola a Llançà, com els hauria demanat la Guàrdia Civil.

La festivitat de la Mare de Déu del Carme, que se celebra cada 16 de juliol a diferents localitats de la Costa Brava, va quedar ahir deslluïda a Llançà a causa d'una disputa entre la Guàrdia Civil i la Confraria dels Pescadors motivada per l'absència de la bandera espanyola en l'embarcació encarregada de transportar la Verge.

Segons el regidor d'ERC a Llançà, Guillem Cusí, la missa i la tradicional processó marinera en honor a la patrona dels pescadors van transcórrer amb total normalitat. Tot seguit, i com és habitual, els pescadors, acompanyats per la cobla dels Rossinyolets, van pujar la Verge del Carme a l'embarcació amfitriona per tal de seguir la processó per mar. A la barca hi viatjaven l'alcalde de la localitat, Pere Vila i diferents regidors i autoritats, entre les quals el subdelegat del Govern a Girona, Juan Manuel Sánchez-Bustamante.

La polèmica, segons Cusí, hauria començat després de sortir mar endins, quan la patrullera de la Guàrdia Civil, que acompanyava per primera vegada el centenar d'embarcacions que formaven part de la processó hauria advertit de l'absència de la bandera espanyola en la barca amfitriona, que lluïa una estelada i una senyera. Segons Cusí, la patrullera s'hauria posat llavors en contacte amb la barca de la Confraria per informar de la inconstitucionalitat d'aquest fet i per demanar que es posés la bandera oficial, petició que el patró major de la barca, Antoni Negre, va complir d'immediat.

Segons assenyala el regidor d'ERC, hauria estat justament en el moment d'alçar-se aquesta bandera a l'embarcació quan s'haurien sentit xiulets i crits de les altres embarcacions i d'alguns regidors que es trobaven a la barca que transportava a la Verge. I també hauria estat durant aquests minuts quan la patrullera de la Guàrdia Civil presumptament hauria informat dels fets a la brigada de terra, qui podria haver expedientat el patró major de la Confraria dels pescadors i denunciat la barca principal. Diari de Girona va intentar parlar amb la Confradia, però no va ser possible.

Més processons per a la Verge

Llançà però, no era ahir l'única localitat de la Costa Brava que festejava aquesta data tan senyalada.

A l'Escala, coincidint amb aquesta diada, des de fa 63 anys se celebra també l'homenatge a la vellesa, dedicat a les persones de més de 70 anys. En aquesta ocasió hi van participar 137 homenatjats. L'inici de la festa el va marcar la tradicional catifa de sal que es fa a la plaça de l'Església i que, en aquesta ocasió, estava dedicada al 50è aniversari del grup d'havaneres Els Pescadors de l'Escala, motiu pel qual es reproduïa el seu primer disc, amb el logotip dels 50 anys.

Seguint amb l'itinerari previst, la imatge de la Mare de Déu del Carme va sortir del port cap a les onze del matí escortada per desenes d'embarcacions fins a arribar a la platja, punt on va començar la processó terrestre fins a l'església, on el Bisbe de Girona, Francesc Pardo va celebrar l'eucaristia. A la tarda va tenir lloc l'audició de sardanes a la platja, amb la cobla La Principal de l'Escala i el ball de fi de festa, amb Pa d'Àngel.

A l'Estartit, la festa de la patrona dels pescadors es va obrir amb una missa a la parròquia de Santa Anna amb acompanyament de la cobla Foment del Montgrí i una ballada de sardanes amb la mateixa cobla. Tot seguit, es va iniciar la processó marinera fins al port i les Illes Medes. A la nit, l'Orquestra Montecarlo va tancar la festa amb un concert de música popular catalana i ball.

D'altra banda, a Empuriabrava la processó de la Verge del Carme va sortir a la grua del port del Club Nàutic fins a la capella on es va celebrar una missa i una encesa d'espelmes. El grup d'havaneres La Garota d'Empordà va amenitzar el fi de festa.

Finalment, a Cadaqués, la processó marinera va sortir del Moll de Portdoguer, on es va fer una sardinada, i va arribar fins al Sortell de sa Riera, on va tenir lloc una ballada de sardanes.