Esport, platja, càmpings, aiguamolls... Sant Pere Pescador és conegut pels seus atractius turístics més evidents, però el poble també té una "cara B" que ara vol descobrir: el seu patrimoni humà. A falta de monuments històrics, Sant Pere vol donar a conèixer aquest estiu les seves històries més quotidianes de la mà dels mateixos veïns. Per això, cada dilluns d'estiu al vespre es fa un recorregut de la mà de guies nascuts o que viuen al poble per donar a conèixer alguns dels espais més emblemàtics -i també més amagats- del municipi.

A cada escenari, els mateixos veïns del poble representen escenes de la seva vida quotidiana: des de la llar d'una família immigrada fins al funcionament del Club de Lectura, i des de les cada cop més habituals discussions sobre la independència de Catalunya fins a la Sala Nova, l'antiga sala de festes que ja porta més de quinze anys tancada. Durant el recorregut, els guies van explicant anècdotes i detalls del poble que no es poden trobar a cap llibre d'història, sinó tan sols en la memòria col·lectiva.

"A Sant Pere no hi ha res de monuments, però no ens volem quedar només amb el windsurf, sinó que volem valorar el poble i les seves persones", explica el responsable artístic del projecte, Xavier Valentí Cruset. "Volem il·luminar les petites coses, la poesia de la quotidianitat" afegeix.

Treball conjunt de les entitats

Aquest figuerenc que porta deu anys afincat a Sant Pere va presentar el seu projecte a l'Ajuntament el passat mes d'octubre, i va ser acceptat. Per dur-lo a terme, ha tingut el suport de les diferents entitats del poble, com ara el grup de teatre de l'Elenc Santperenc, el Club de Lectura i el Club Nàutic, així com gent relacionada amb el món del cant coral, la cultura africana i la música clàssica. Valentí recorda que es tracta d'actors no professionals, de manera que el projecte s'ha anat adaptant "a la disponibilitat de la gent, a les hores que podia dedicar-hi cada persona, les limitacions tècniques i altres qüestions".

Una de les primeres escenes que va tenir clares va ser la primera: la vida d'una família africana. "Són els primers que vaig tenir clars. Juntament amb Salt, Sant Pere és un dels municipis degans de la immigració a Catalunya, o sigui que parlar de Sant Pere i oblidar aquest col·lectiu no em semblava realista", explica. Així doncs, una preciosa escena mostra una família africana a casa seva, amb ella cantant i ell intentant mirar la televisió. "En lloc de retratar el mascle solter que ve a treballar de temporer, he volgut fer una escena més digna, amb les cançons de bressol com a origen de la vida", indica Valentí.

Aquesta primera escena dóna el tret de sortida a un recorregut entranyable pel Sant Pere d'ahir i avui. "Evoquem els nostres records de quan érem petits i també el que la gent ens ha explicat, com ara quines botigues hi havia i què es feia antigament", explica una de les guies, Rosa Silvestre. Nascuda a Barcelona però veïna de Sant Pere des dels dotze anys, Silvestre, que és membre de l'Elenc Santperenc, assegura que les escenes "s'han anat treballant sobre la marxa", i celebra que les visites serveixin per valorar el municipi.

"Com que el poble no té res d'històric ni emblemàtic, a banda del passeig del riu o la Casa Caramany, s'ha volgut fer una cosa innovadora i per això ens hem animat a participar-hi", indica. A més, el recorregut també permet descobrir alguns dels "tresors" artístics del poble, com ara la poetessa i escriptora Rosa Font, amb arrels a Sant Pere.