EL'Hostal Empúries obre una nova etapa després de reformar diversos espais.Una de les grans novetats és l'obertura de l'espai gastronòmic La Barbacoa, amb el xef Rafa Peña.L'Hostal Empúries està ubicat davant la platja del Portitxol.Des de l'Hostal es vol expandir la biodiversitat local.

entre les ruïnes grecoromanes d'Empúries, icona del passat històric de la Costa Brava, i una de les platges -la del Portitxol- més pura i neta del litoral català, s'ubica el simbòlic Hostal Spa Empúries, un dels allotjaments més sostenibles i privilegiats de la costa gironina. Amb més d'un segle d'existència (1907), aquest espai, que ja forma part del paisatge natural de la zona, ha iniciat en?guany un nou capítol de la seva biografia: s'ha expandit interior i exteriorment i ha estrenat una nova zona gastronòmica amb barbacoa a la terrassa del restaurant Villa Teresita, on es reivindica en la seva carta, l'ús dels productes extrets directament de la terra i el mar empordanès. "Hem reformat i augmentat algunes habitacions, estrenat nous espais exteriors que tenen com a protagonista la biodiversitat autòctona i instal·lat sistemes de reciclatge i estalvi d'energia més sostenibles" explica el seu director, Albert Marín Ginés. "Sempre mantenint, però, l'aroma, l'esperit i l'encant de l'hostal en els seus orígens", afegeix. Una filosofia vintage que es percep en petits detalls com en la conservació de les antigues neveres amb portes de fusta, la primera recepció que va existir o una zona de relax on s'exposen fotografies antigues de la instal·lació.

L'Hostal Empúries, que va ser el primer hotel d'Europa en rebre la certificació Leed Gold que l'acredita com a líder en eficiència i disseny sostenible, és d'altra banda un espai modern, eteri i minimalista pensat per al relax i el gaudi a l'Empordà mentre consciencia els seus visitants de la importància de preservar la biodiversitat de la zona mitjançant productes i instal·lacions ecològiques. Per això, les seves 19 habitacions exteriors situades a la zona d'spa, tenen ventilació natural, jardí orientat al mar, energia solar i un sistema de recollida d'aigües fluvials. Pel que fa a les interiors, des dels balcons es pot contemplar o bé l'hort ecològic on creixen plantes aromàtiques típiques de la zona o bé el paisatge marítim de l'Escala, i en totes elles es disposa d'un dispensador de sabons ecològics, per tal d'evitar l'ús innecessari d'ampolles de plàstic. A més, en els tractaments que es realitzen a les instal·lacions s'utilitzen productes biològics que no han estat testat en animals. "Molts dels nostres clients venen aquí específicament per la nostra ecofilosofia o bé amb la idea per practicar les Vies Braves caminant o amb la bicicleta" detalla la representant de l'Hostal, Fréderique Springuelle. "Aprofiten un dia per descansar a l'spa de l'Hostal -que disposa de saunes, dutxes de massatges, piscina o gimnàs, entre altres espais- i l'endemà visiten una altra zona de l'Empordà" afegeix Springuelle.

Gastronomia de l'Empordà

Com a gran novetat a l'Hostal, aquest estiu s'ha estrenat un nou concepte de barbacoa que s'ha ubicat a la terrassa del restaurant Villa Teresita, davant del mar. Dirigit pel xef Rafa Peña -propietari del restaurant barceloní Gresca- La Barbacoa ofereix una cuina de temporalitat i proximitat. "Les verdures i hortalisses provenen dels camps i les hortes de localitats com Corçà o Albons, així com també el blat amb el qual elaborem un pa molt rústic, el de Xeixa" puntualitza Peña. "Pel que fa el peix, el comprem cada dia a les llotges més pròximes, i en funció del que hi ha aquell dia oferim un plat o un altre. Tot cuinat a la brasa de manera natural" especifica el xef. Sense salses que matin el gust natural dels productes, el xef, que cuina en una gran barbacoa davant dels comensals, ofereix plats frescos i molt saborosos on el marisc i el peix encara conserven la salubritat del mar i les verdures, el regust de la terra empordanesa.