La 34a edició del Festival de Torroella de Montgrí, que es tancarà avui amb un concert gratuït a la plaça de la Vila a càrrec de Jordi Molina i Pere Pau Ximenis, ha atret un total de 13.500 espectadors, el que suposa un total de 3.000 més que en l'edició anterior. Això s'ha traduït en una ocupació mitjana del 87,66%, fet que ha deixat molt satisfets els organitzadors. L'any que ve, la 35a edició del certamen es concentrarà totalment al mes d'agost, que és quan la majoria de gent té vacances.

La directora del Festival, Montse Faura, creu que diferents factors han jugat a favor de l'augment d'espectadors. Per una banda, s'ha augmentat el nombre de propostes artístiques, amb un major nombre d'orquestres convidades, la consolidació de l'Espai Ter com un Auditori molt ben valorat pel públic i l'augment de l'aforament, ja que s'ha passat de les 441 a les 635 localitats.

A més, afegeix Faura, també han funcionat molt bé les noves propostes musicals, com per exemple la primera edició del Jazz Festival L'Estartit, que ha inclòs cinc concerts de pagament, dos de gratuïts i diverses jam sessions. Per la seva banda, el Fringe Festival de Torroella ha convidat més de 130 joves músics a oferir les seves propostes musicals a diferents espais culturals de la ciutat.

En aquest sentit, Faura qualifica de "molt positiu" l'increment de nous públics amb propostes diversificades com el jazz i el Fringe, ja que la ràtio de mitjanes d'edat ha baixat, fins i tot en músiques com la clàssica, "fet molt important i necessari per a la renovació dels públics".

En total, l'Espai Ter ha programat quinze concerts de pagament, entre els quals destaquen els èxits obtinguts per les formacions Europa Galante, dirigida per Fabio Biondi; l'Akademie für Alte Musik Berlin i el concert de Jordi Savall amb Le Concert de Nations, que estava previst per ahir a la nit. També van obtenir una bona resposta la innovadora proposta dels Tambors de Kodo i els concerts de piano de Katia i Marielle Labèque, Alexei Volodin, Ingor Wunder i Joaquí Achúcarro, que va celebrar el 25è aniversari del seu debut al Festival.

Orquestres i piano

De cara a l'any que ve, Faura va avançar que el Festival se centrarà en el mes d'agost i que seguirà oferint concerts amb orquestes, inclosa la pròpia del festival -l'Acadèmia 1750- i el ja habitual apartat dedicat al piano.

Pel que fa al Jazz Festival l'Estartit, s'amplirà l'oferta de participació ciuadana i es potenciaran les col·laboracions amb festivals de jazz internacionals. Finalment, el Fringe Torroella Festival ampliarà la seva oferta amb la convocatòria de joves músics a nivell internacional.