No és novetat que Blaumut toqui al festival Sons del Món. Què suposa per al grup tornar-hi a ser convidat?

Molta il·lusió, perquè si ens han tornat a convidar significa que vam agradar. Sempre que hem estat a Girona hem tingut una rebuda molt càlida i molt agradable per part del públic. Ara tindrem l'oportunitat de presentar El primer arbre del bosc davant del públic gironí.

Què té d'especial aquest últim treball?

És el resultat dels més de 200 concerts que hem realitzat amb el primer disc, on hem evolucionat i crescut com a grup. Blaumut es va formar després de treure el primer disc, abans mai havíem tocat junts. A aquest nou disc li hem dedicat més temps i cura, és el primer que ens autoeditem. Tot està molt més treballat, més pensat i més sentit que en el primer.

L'instrument musical més universal que els ha fet coneguts, xiular, es recupera en aquest nou disc.

Sí, xiular és una manera de fer música que sona fresca i a positiva i això ha entrat molt bé. En aquest segon disc l'hem recuperada a la cançó Tornarem a casa perquè és un instrument més del grup. No xiulem perquè la gent sàpiga qui som, no volem avorrir. Ho hem tornat a utilitzar perquè quedava bé amb la lletra, va ser una decisió musical.

Quines històries s'amaguen darrere les lletres del nou disc?

Les lletres d'en Xavi de la Iglesia, la veu del grup, estan obertes a interpretar-se de moltes maneres. Evidentment hi ha una idea darrere de cada cançó, però ens agrada deixar lliure la imaginació de cada persona perquè quan l'escolti interpreti una cosa o altra depenent de l'estat d'ànim o del que ha viscut.

Com ha estat la rebuda del nou treball?

La gent ha respost molt bé, hem tingut crítiques força bones i als concerts veiem que la gent continua tenint ganes d'escoltar-nos. Fins ara no ens podem queixar i esperem poder continuar creant coses noves i perfeccionant els directes. Ens queda molt de treball per fer i en tenim moltes ganes.

Què caracteritza i diferencia Blaumut d'altres grups de música catalans?

Cada grup té el seu perfil, i començant per la veu del cantant, en el nostre cas la d'en Xavi, és molt característica. Crec, però, que el que diferencia Blaumut és l'ús d'instruments de corda.

El violí i el violoncel no sonen únicament de fons, sinó que sovint són protagonistes dins el grup.

El 24 de juliol seran de nou al festival de Cap Roig.

Per nosaltres és un privilegi ser en un festival tan important i de nivell internacional com aquest. Quan ens van proposar de tornar-hi, ens va fer molta il·lusió. És tot un orgull compartir cartell amb artistes d'alt nivell com els d'aquest any. Pel grup és una de les dates més especials i esperades d'aquest estiu.