El món es pot visitar de moltes maneres: a través dels grans monuments artístics, visitant cultures diferents, guiant-nos pels grans espais naturals, les grans capitals i ciutats mundials... De fet, potser no cal tenir un motiu per visitar algun lloc, ho fem perquè ens agrada (o intuïm que ens agradarà), per ganes de conèixer, però sempre amb la ment ben oberta. D'aquí a poc la ciutat de Girona afegirà als seus ja coneguts i bells atractius, els escenaris en què es rodarà una coneguda sèrie de televisió. Potser la Catedral ja no serà la Catedral, sinó aquell decorat que apareix al capítol quatre-cents mil del Joc de trons. Vés a saber. Però tothom es mira les coses com millor li convé.

El món també es pot recórrer a ritme de rock. Algun improbable lector d'aquestes línies potser ha visitat alguna vegada la ciutat de Londres i ha esmerçat un matí de les seves preuades i merescudes vacances a fer-se una foto al pas de zebra d'Abbey Road, allà on els Beatles es van fotografiar per a la portada del disc del mateix nom. L'allau de gent que ho fa cada dia, deu convertir aquell carrer en un dels més perillosos del món a nivell automobilístic. Algú altre, de ben segur, s'ha deixat caure per la sumptuosa casa d'Elvis Presley, Graceland, al número 3764 de l'Elvis Presley Boulevard i visitat la seva tomba a Memphis; potser d'altres persones hauran fet la foto del pont de Tower Bridge des del mateix punt en què apareix a la portada d'un disc de Paul McCartney. I segurament algú, més precís i apassionat per la música s'haurà deixat caure pel número 2120 de South Michigan Avenue, a Chicago, on tenien la seu el mític segell Chess Records, lloc a on van enregistrar llegendes com Muddy Waters, Howlin' Wolf o Chuck Berry, per citar-ne un pocs noms, i per on uns joves Rolling Stones es van deixar caure un dia de juny de 1964 per a conèixer les seves llegendes musicals, tot i que aquestes llegendes no van fer ni cas a aquells peluts blancs anglesos.

En aquestes pàgines refrescants de l'estiu volem parlar d'això, de llocs d'arreu del món que tenen a veure, d'una o altra manera, amb la música. Una mena de guia turístico-musical, modesta i aventurera, un viatge màgic i misteriós pel món del rock, de la Monumental de Barcelona, a on els Beatles van fer el seu únic concert a Catalunya, a la grisa ciutat de Seattle, bressol del grunge; de la psicodèlica San Francisco, amb el concert dels Stones a Altamont, als locals de Bill Graham als Fillmore, que van acollir mites com Santana, Grateful Dead, els Who o Jimmi Hendrix; de locals d'actuacions com el Trobadour o el Roxy fins al Morrison Hotel, a Los Angeles; de l'habitació 105 del Landamark Hotel de L.A., on va morir Janis Joplin, a l'habitació 100 del Chelsea Hotel de N.Y. on va morir Nancy Spungen, xicota de Sid Vicious, passant, és clar, pel cementiri Père Lachaise de París a on descansa (si pot) Jim Morrison. Comença el viatge.....