És estiu i, com cada any, arriben els millors festivals de l'any: Cruïlla (Barcelona), FIB (Benicàssim), i, en un àmbit més local, el Canet Rock o el proper Festival 'Era, que se celebrarà el 25 de juiol a Llagostera. Però, com es pot sobreviure a tantes hores de música, calor i multituds? La resposta es troba a El manual del perfecto festivalero, un llibre escrit per Gerardo Cartón i Jorge Obón amb il·lustracions del dibuixant Manuel Bartual. En les seves pàgines es detallen les principals característiques dels setze festivals més importants d'Espanya i de l'estranger i els consells essencials per gaudir d'una bona jornada de concerts. Aquests són els principals:

Com fer una bona selecció dels grups que no et vols perdre?

En grans festivals és impossible veure tots els grups, i més si tens un gust ampli o tens ganes de descobrir coses noves. És per això, que cal fer un «menú musical» i pensar en quin moment cal escoltar cada grup perquè no tot serveix per a qualsevol moment del dia, i ?l'ordre és important. Hi ha certes coses que no pots veure després d'altres. Munta't al teu cap la teva pròpia sessió i escull els artistes que punxaran per tu.

Quan i què s'ha de menjar durant el festival?

L'energia la dóna el menjar, és la càrrega natural de les nostres bateries, així que... s'ha de menjar sense gana! El menjar que et serveixen als festivals mai ha estat gran cosa, tot són hidrats i greixos que calmen la sensació de gana però estan lluny de donar al cos l'energia que necessita per seguir de marxa. Has d'afegir a la teva dieta tots els trucs energitzants com la gelea, el ginseng, la guaranà i les barretes energètiques.

Quin és el millor calçat per dur en un festival?

Si vas a un festival de ciutat, el terra és molt dur i has de pensar en les plantes dels peus. Per tant, escull les sabates o les vambes més còmodes que tinguis. I si vas a un festival a la platja o al camp, el calçat perfecte és aquell que et subjecti el turmell, ja que el terra és irregular. No vagis amb sandàlies, els peus t'ho agrairan després del primer centenar de trepitjades que rebràs. I finalment, quan et calcis vigila, no et posis els mitjons amb alguna arruga perquè et poden sortir butllofes.

És bo empalmar un dia amb l'altre sense dormir?

Està absolutament prohibit empalmar un dia amb l'altre, per molt que els pesi a alguns. Imagina't que un corredor de marató comença a córrer donant-ho tot des del principi. "bviament, a la meitat de la carrera es voldrà morir. El mateix amb tu i els teus festivals: dosifica't. Encara que no puguis agafar el son, et prens unes valerianes i caus rodó. S'ha de dormir entre tres i cinc hores al dia. És bàsic per gaudir dels concerts perquè després arriba el tercer o quart dia, toquen els teus grups preferits i no els gaudeixes igual. Els que s'allotjen a un càmping, que no podran dormir a la tenda al matí per culpa de la calor i el soroll, poden fer una migdiada a la platja sota el para-sol.

Com passar una bona ressaca i poder ser persona l'endemà?

D'entrada aconsellaria evitar l'alcohol dur: cervesa o vi abans que combinats, o beure molt poc. Però si es beu, cada tres birres o copes s'ha de prendre mig litre d'aigua i quan es pugui orinar-ho tot per expulsar totes les impureses, una cosa que t'ajudarà a aguantar com un campió. L'endemà el matí, beu un altre litre d'aigua, esmorza bé i fes una migdiada.

Com entrar al backstage o al camerino del teu grup preferit?

Jo sempre em colo amb una frase mítica que serveix com a truc per entrar en un lloc en el qual no es pot entrar: «I am from the company». Aquesta frase m'ha obert una quantitat enorme de portes. Dius, «I am from the company» però no dius quina companyia. El 99,9% dels vigilants de seguretat et deixen entrar. I no només entro dins un camerino d'un grup del qual sóc molt fan, m'hi fico, dic «I am from the company» i m'invento una entrevista o el que faci falta encara que sigui només per dir-li a Bobby Gillespie «tio, ets molt gran». A mesura que ho vagis fent et començaran a conèixer en els llocs i podràs colar-te a un camerino sense polsera de cap tipus.

Com sobreviure amb dignitat?

Amb ulleres de sol, un desodorant a la bossa, rentant-te la cara i les mans cada tres hores, bevent moooooolta aigua, menjant a les teves hores encara que sigui poc, descansar de tant en tant, posant-te gomina als cabells, maquillant-te dos o tres cops per dia, canviant-te de roba a la tarda perquè en portaràs una altra a la bossa...