Amb els seus ulls i cabells clars està més que acostumat que el confonguin amb un turista, però en Francisco, nascut a Còrdova i resident a Badalona, ja és gairebé un escalenc més, perquè des de ben jove hi passa les vacances. Aquest any han llogat un apartament durant deu dies amb la seva dona i els seus néts.

Què l'ha portat a passar les vacances a l'Escala?

Vaig descobrir el poble quan era jove i solter. Llavors, cada estiu agafava el 600 i me n'anava a voltar per la costa, que m'agrada molt. Així vaig conèixer l'Escala. Vaig recórrer tota la costa catalana i aquest és un dels llocs més bonics amb diferència, molt més que Tarragona o Barcelona. Per això, des de llavors, hem procurat venir gairebé cada any.

Què és el millor de la Costa Brava?

Tot. El paisatge, la gent... és un lloc turístic, però tot i això et sents com a casa. Aquest any hem llogat un apartament, però l'any passat vam estar en un càmping a Cala Montgó. Procurem anar variant.

Què fan durant les vacances?

Al matí sortim a fer un volt fins la platja, anem de compres... i sempre ens trobem un conegut o altre. Hi ha molts andalusos estieujant per aquí, i de seguida ens trobem i ens saludem. Tot i això, també em porto bé amb els catalans, eh! Que els meus fills i els meus néts són nascuts a Catalunya. Jo vaig arribar amb vuit anys i ara en tinc 67.

Ha canviat molt, l'Escala, des de que va començar a venir i fins ara?

I tant, ha canviat en tot. Abans teníem un poble diferent, en canvi ara ha crescut molt. Tot i això, encara conserva part del seu encant, i continua vivint-hi molta gent de tota la vida. Això fa que sigui un plaer continuar venint.

Vénen amb tota la família?

Com que ja estem jubilats, bàsicament ens emportem els néts mentre els nostres fills treballen. Però només deu dies, perquè després comencen el casal d'estiu. Després, potser marxarem cap a un altre costat amb la meva dona. Abans anàvem de tant en tant a Cadaqués, però ara ja fa molts anys que no ho fem.