L'any 1942, a la platja de l'Estartit, en Jaume Farró feia construir la Núria, un llaüt català per anar a pescar a la teranyina. Cinquanta anys més tard, la "Núria" ha deixat de dedicar-se a la pesca però ha trobat una nova ocupació: des de fa anys, es dedica a fer viatges per a turistes a les Illes Medes. Tant el fill com el nét d'en Jaume, en Quimet i en Quim Farró, han estat al timó de l'embarcació.

Quan la Núria va començar a funcionar i sortia a pescar hi treballaven cinc homes: quatre a la barca i un al bot del llum, que s'utilitzava per atraure el peix a la superfície. Amb l'arribada del turisme, a la dècada dels 50, la Núria va començar a compaginar la pesca amb les primeres sortides turístiques. La barca sortia a pescar durant tota la nit nit i al matí, quan arribava a port, en Jaume i el seu fill Quimet netejaven i giraven les caixes del peix per convertir-les en bancs per als turistes que volien anar a veure les Illes Medes, on visitaven el far i es banyaven. Va ser una època de ritme frenètic.

A mesura que el turisme va anar creixent, la família Farró va decidir que la "Núria" deixés la pesca i se centrés en el passeig de passatgers. D'aquesta manera, l'any 1965 van néixer Excursions Marítimes Núria. Per fer-ho, van instal·lar bancs a la barca per fer més còmode el trajecte als viatgers i van posar un tendal per protegir-los del sol en els dies més calorosos.

D'altra banda, també es va anar allargant progressivament la ruta: primer fins a la roca Foradada, on els turistes quedaven bocabadats en passar-hi per sota, i més endavant fins a les tres coves, tot entrant a la cavitat més profunda. Durant una època, fins i tot van portar els turistes a visitar les Ruïnes d'Empúries.

Durant els anys 80 es va incorporar a l'empresa el patró actual, en Quim Farró, fill d'en Quimet i nét d'en Jaume, de manera que amb ell ja van ser tres generacions al timó de la "Núria". Va ser llavors que van fer una gran restauració de la barca, que va passar de ser de fusta a fibra. També es van col·locar vidres al casc de l'embarcació per tal que els turistes puguessin veure el fons marí.

Sortides de dues hores

Actualment, la Núria realitza sortides de dues hores i voreja els penya-segats i les cales de la Costa del Montgrí. Continua passant per laroca Foradada, entra a les coves i fa una parada per banyar-se a les illes Medes, o, per als més fredolics, poder veure el fons marí des dels vidres de l'embarcació.