Anem a la granja?", preguntaven els nens, nerviosos, als seus pares. Inquiets, esperaven al Parc de l'Estació de Castell d'Aro que vinguessin la resta dels seus companys per anar a la granja, la nova visita guiada que la regidoria de Turisme de l'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro ha posat en marxa aquest estiu per a infants de 4 a 10 anys.

Un cop passat llista i vist que tota la canalla hi era, ni més ni menys que 22 nens acompanyats pels seus pares o avis van encaminar la marxa. "Esteu a punt? Doncs anem a fer de pagesos", els animava la Gemma, la responsable de les visites guiades.

Plegats, menuts i grans, van adreçar-se pel carril bici cap al Mas Can Juanals de les Eroles, on la Glòria els esperava per passar una tarda treballant i gaudint a la granja.

Per poder ser un bon pagès prèviament s'han de saber les tasques que s'han de desenvolupar i què millor que explicar-ho a través d'un conte, un conte real explicat per la filla del protagonista, la Glòria. "En Pere petit sempre era el primer de sortir d'escola. Corrents anava cap a casa a veure com els seus avis i pares treballaven al camp, tenia clar que de gran volia ser pagès. Quan va rebre el seu primer sou va comprar-se un barret de palla, el primer que necessita un bon pagès", explicava la Glòria als més petits, que restaven bocabadats.

A poc a poc amb treball i sacrifici, en Pere petit, el pare de la Glòria, va fer realitat el seu somni i va construir el que avui es coneix com el Mas Juanals, una masia familiar rodejada de vuit hectàrees de camp on treballa la família Juanals cultivant la terra i plantant gairebé de tot: carbassons, patates, tomates, síndries, mongetes carabasses, blat de moro...

Amb la lliçó apresa, era hora de posar-se el barret de palla i fer de pagesos feinejant en els horts i alimentant el bestiar. Els petits, amb l'ajuda dels seus pares, van començar a plantar les llavors de carbassó i mongetes que la Glòria els anava donant. Quan el sol més picava petits i grans aprofitaven per beure aigua a galet amb càntir i porró.

Un cop van haver plantat i regat, es va fer un recorregut pels camps del mas per veure i conèixer totes les fruites, verdures i hortalisses que cultiven la família Juana??ls. Uns productes que es poden anar a comprar directament a la botiga que hi ha al costat del mas, on destaca la prestatgeria amb més de 100 tipus de melmelades: les tradicionals i les més autèntiques com la de caipirinha o la de mojito.

Finalment va tocar el més divertit per a la canalla: alimentar el bestiar. Mentre uns donaven menjar a en Domingo, un burro català, els altres donaven bledes a les gallines i a la Blanqueta i la Lleteta, les dues ovelles del mas.

Els nens van poder endur-se un bon record de la visita: un carbassó que ells mateixos havien collit. Els pares eren els més contents. "Ja tenim sopar per avui", deia la mare de la Martina.

Les properes sessions d'Anem a la granja?, es duran a terme el 28 de juliol, el 18 d'agost i l'1 de setembre a la mateixa hora, les 18.30 h. L'activitat és totalment gratuïta, només requereix inscripció prèvia que es pot fer a l'Oficina de Turisme de Castell-Platja d'Aro.