"Això és un somni, moltes vegades hem pensat que no tornaria a passar, però ha tornat a passar i és veritat. I a més, som a l'Empordà", va deixar anar Gerard Quintana davant la multitud que omplia ahir el Guíxols Arena per assistir al segon retorn de Sopa de Cabra. La banda gironina va renéixerun cop més, aquesta vegada al festival de la Porta Ferrada, en el primer concert després de les set nits en què va ressuscitar per primer cop, el 2011.

Anunciada amb un concert sorpresa (bé, no tan sorpresa) dalt d'un terrat de la rambla de Girona, l'actuació al camp de Vilartagues va conjurar de nou els fans de Sopa per a recuperar els seus millors temes i fer un tastet del primer disc d'estudi del grup en quinze anys.

Amb quinze minuts de retard, l'escenari va començar a bategar, encenent el públic, entre el que hi havia el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i més d'una estelada. Al mític crit de "Bona nit, malparits!", Quintana va arrencar el concert amb El boig de la ciutat i Bloquejats, que va acabar amb els espectadors corejant el nom de la banda, abans de Tot queda igual.

"No penseu malament, només és rock and roll... no vull canviar de pell", va cridar, mentre el fons de l'escenari construïa un joc de llums com la pell d'una serp abans de passar a un dels temes del nou disc, Wall, que va ser rebut amb expectació.

Les proclames solidàries de Gerard Quintana, que va animar els espectadors a aixecar-se contra les injustícies, van donar pas a temes com Per no dir res, Si et va bé, El carrer dels torrats, Sota una estrella o Lletania, cantades amb ganes des de la pista.

"Aquesta és una cançó de llibertat, perquè la llibertat és el camí", va explicar el cantant del grup per anunciar Tornaré a ser lliure, acabada amb crits d'Independència dels espectadors, mentre començava Si et quedes amb mi i Àvia rumba, del nou disc, que trauran al novembre "amb tot el carinyo del món".

Seguirem somiant va anar pels que ja no hi són, com Nyinyin Cardona; i Instants del temps i Els teus somnis van posar a ballar a més d'un ocupant de la pista. Una cançó acabada d'estrenar i encara sense títol van posar rumb al tram final de la primera part del concert, on, per alegria de molts seguidors, la banda no es va oblidar temes com Hores Bruixes o Camins.

Pels bisos van quedar clàssics com El far del sud, Podré tornar enrere, l'acústica Mai trobaràs i l'Empordà.

En total, gairebé una trentena de cançons, tres de les quals de nova fornada, interpretades en un gran espectacle de llum i so i davant molts gironins, però també molt públic de Barcelona i gent vinguda de Lleida i les illes, van posar ahir els fonaments per a la nova etapa de Sopa de Cabra. No hi va bufar ni un bri de tramuntana, però va ser a casa. Sopa segueix somiant a l'Empordà.