Londres és una de les grans capitals universals de la música. La ciutat ha estat capdavantera en tendències i estils i res no passa si no succeeix a Londres. Els Beatles i els Rolling Stones no van iniciar el seu camí com a mites fins que no van traslladar els seus instruments de Liverpool i van triomfar al Club Marquee de la capital anglesa, respectivament. A Londres hi ha (o hi ha hagut, que la història és la història) discogràfiques, sales de concerts, botigues de discos, mitjans de comunicació especialitzats... Són centenars els concerts i actuacions que se celebren cada dia, per a audiències massives o bé en un petit pub. Les grans gires mundials passen per allà i ningú no és ningú sense el plàcet londinenc.

Evidentment la ciutat ha acollit algunes de les actuacions més destacades de la història i ha tingut alguns locals d'actuacions mítics. A la joia de la corona que és el Royal Albert Hall han actuat totes les grans estrelles de l'univers rock com els mateixos Beatles. L'any 1965, durant la seva primera gira britànica, hi va actuar Bob Dylan i tot seguit tota la gran aristocràcia del rock, de Jimi Hendrix als Pink Floyd o Leonard Cohen.

Eric Clapton hi acostuma a fer llargues sèries de concerts. El 29 de novembre de 2002 va acollir el concert d'homenatge a George Harrison, un dels més importants que s'hi han celebrat.

L'estadi de Wembley és un altre dels grans recintes on s'ha celebrat concerts històrics, davant més de 100.000 espectadors. Bruce Springsteen va fer un llarguíssim concert de més de 4 hores l'any 1984 amb un directe apoteòsic i de ben segur que tothom recorda el solidari Live Aid del juny de 1985 per lluitar contra la fam al món.

Però a Londres la llista de petits clubs i sales de concerts que han acollit esdeveniments importants és infinita. Al 100 Club (al número 100 d'Oxford Street) es va celebrar el primer festival punk el setembre de 1976 amb bandes com el Clash i els Sex Pistols al cartell. Pel seu escenari hi han passat també mites com els Stones o Paul McCartney. El punk (tal com es va viure als anys 70) és mort però el 100 Club encara programa concerts interessants. Un altre club punk històric fou el Roxy, a Covent Garden, que va acollir al millor del punk americà com els Heartbreakers de Johnny Thunders.

D'altres clubs històrics són el Marquee, al Soho, un dels de més influència i amb més llarga vida de la ciutat, inaugurat el 13 de març de 1964 amb un concert dels Yardbirds. Fins al seu tancament per la crisi de les actuacions en directe l'any 1995 ha acollit tothom del món musical, de Hendrix a Genesis o el debut de Led Zeppelin. No en va el Marquee de Londres era conegut com la sala de concerts més important d'Europa de música pop. El local original va ser derruït per ubicar-hi un ?restaurant. No consta que els responsables fossin empresonats.