Palamós va viure ahir els actes centrals d'una de les seves festes anuals més esperades: la de la Mare de Déu del Carme, patrona de la gent de la mar. Organitzada per la Confraria de Pescadors de Palamós, la jornada es va iniciar a les dotze del migdia a l'església de Santa Maria del Mar, on va tenir lloc la missa solemne en honor a l'Excelsa Patrona de la gent de la mar. Aquest ofici religiós va precedir la tradicional processó que, amb l'acompanyament dels geganters i grallers de la localitat i la cobla Baix Empordà, va conduir la imatge de la Verge fins al port pesquer des d'on va ser pujada a bord de l'embarcació El Colorao III, dedicada a la pesca d'encerclament (teranyina).

Enguany aquesta va ser la barca portadora de la imatge de la Mare de Déu, que va encapçalar la processó de la flota pesquera palamosina. Amb bona part de les barques de pesca del port a punt, va començar com cada any, l'acte central de la festivitat: la processó marítima que va arribar fins a l'alçada de Platja d'Aro, pel Sud, i La Fosca i Castell, pel Nord.

Altres activitats

Tot i que la processó va ser l'activitat més celebrada de les festes, no va ser l'única. Els actes van començar ja divendres a la tarda, amb la clàssica subhasta de peix cantada que es va fer davant del Museu de la Pesca. En aquesta activitat s'hi va recrear la forma tradicional de comercialitzar el peix que utilitzaven antigament els pescadors a les llotges i que va anar desapareixent amb la progressiva informatització de tot el procés a la dècada de 1990. El peix, cedit pels pescadors locals, es va destinar íntegrament al Banc dels Aliments de Palamós. Més tard, a l'Espai del Peix, la Confraria de Pescadors va dedicar un sopar als mariners i a la gent de la mar.

També dissabte, a les set de la tarda, es va inaugurar a la Casa del Mar -plaça de La Catifa-, l'exposició de treballs manuals i artesania realitzats per dones de pescadors palamosins i que es podrà visitar fins al pròxim dia 25 de juliol, de dos quarts de set de la tarda a dos quarts de nou del vespre. Finalment a la nit, a l'esplanada de la llotja s'hi va celebrar un gran ball de revetlla, amenitzat pel conjunt Almas Gemelas.