Entre el 18 de juliol i l'1 de novembre, 34 pobles de l'Alt i el Baix Empordà oferiran un total de 35 visites guiades pels seus espais medievals. Per tal de promocionar les propostes, els dos consells comarcals han editat 10.000 exemplars d'un fulletó turístic amb tota la informació. En concret, s'ofereixen 22 visites guiades a l'Alt Empordà i 13 al Baix Empordà, amb l'objectiu que els turistes i el públic en general tinguin la possibilitat de conèixer entorns que sovint resten a l'anonimat. Al fullet s'indica el dia de la visita guiada, la temàtica, l'hora, la durada i el preu, entre altres característiques. Les reserves s'han de fer als mateixos ajuntaments.

L'Empordà té un important llegat medieval amb edificis, pobles i espais molt interessants. Alguns compten amb la infraestructura necessària per a ser visitats, però d'altres, per diferents motius, són difícilment accessibles. Per tal de fer aflorar aquest patrimoni sovint desconegut, els consells comarcals de l'Alt i el Baix Empordà van convidar els seus ajuntaments a organitzar una visita guiada, en un calendari conjunt, escollint un dia que els fos idoni però intentant no coincidir amb ningú. Sovint s'ha animat els ajuntaments que facin coincidir aquest acte amb la festa major, una fira o qualsevol altre acte que els pugui ajudar a tenir prou visitants per realitzar la descoberta. Les visites s'han proposat sempre guiades, ja que es tracta d'una oferta única i que permet conèixer elements que es faran molt més entenedors i interessants si estan acompanyats d'una explicació.

Al costat d'aquests monuments poc coneguts, s'ha convidat als altres llocs que ja compten amb infraestructura regular a realitzar una visita especial pel calendari, o bé a incloure-hi una de les que programen habitualment. Una altra condició que es va pensar important era de no sobrepassar mai el preu de tres euros, ja que el que es vol és que aquestes visites puguin arribar a tothom, i que els visitants repeteixen durant tota la temporada.