En un entorn privilegiat de Brunyola, envoltat de boscos i de cavalls, es troba el mas Cal Cucut. Aquest mes de juliol s'ha omplert de nens i nenes que vénen al casal d'Estiu d'Arran de Terra, un projecte que se centra en la teràpia amb cavalls i que busca la integració de nens amb i sense discapacitat.

El moment més esperat del dia és l'hora de muntar a cavall. La Martina es remou nerviosa i inquieta a la cadira, esperant el seu torn per muntar sobre en Cucut, el cavall del mas. És una de les nenes més extravertida i xerraire del casal, però quan està sobre en Cucut els nervis desapareixen. «El caminar del cavall és molt similar al pas humà i té un balanceig molt acollidor que només de pujar-hi els nens es relaxen», explica la Maria de les Heras, la propietària del mas i fundadora del projecte.

Aquest és el tercer any que s'organitza el casal d'estiu, obert a totes les edats. Mentre uns guanyen seguretat i autoestima portant i dirigint els cavalls, altres nens sense cap tipus de discapacitat aprenen a fer una reprise, un circuit de doma i a fer piruetes. «Cada nen és diferent i treballa allò que necessita», comenta de las Heras. La metodologia de treball d'Arran de Terra integra diferents filosofies i metodologies dins de la hipoteràpia, la psicoteràpia i el coaching assistit amb cavalls.

A l'hora d'anar a esmorzar, la Mariona és l'encarregada de portar en Cucut a l'estable. «Anem de costat cap al menjador, estic aquí al teu costat però has de caminar tota sola». La Mariona és molt introvertida, encara té por de caminar sola perquè no té gaire estabilitat, sempre necessita un suport de mà. Avui, però, ha anat sola fins al menjador. «L'objectiu amb ella és que es llenci a anar sola perquè ho pot fer, li falta només seguretat en ella mateixa», explica de las Heras.

Després d'un bon esmorzar, els nens es preparen per fer treballs manuals. Avui toca dibuixar un cavall i estudiar les parts del seu cos. Cada dia, els gairebé 20 nens que van al casal fan diferents activitats vinculades a la natura i als animals, com per exemple treballar a l'hort, donar menjar als animals, fer figures de fang o passejar pel bosc, cantant i ballant.

L'origen del projecte

La Maria de las Heras ve de família de pagès i ha crescut envoltada de cavalls. En acabar la carrera d'infermeria i veterinària es va adonar que el que realment li agradava era veure com els animals poden ajudar les persones. Així doncs, va començar a formar-se en l'equinoteràpia fent un postgrau i un màster d'intervenció amb animals. A poc a poc va introduir-se dins aquest món, fins que va decidir muntar el centre Arran de Terra al mas de propietat seva.

De las Heras compta amb l'ajuda d'una assistenta social, la Joana, i d'una educadora infantil, l'Anna. A banda, el projecte té conveni amb la Universitat de Girona perquè aquells estudiants interessats en aprendre com es treballa amb teràpia amb animals hi puguin fer de voluntaris. A canvi, obtenen crèdits de lliure elecció. «Tenim molta sort de rebre aquesta ajuda perquè si no seria inviable fer un casal com aquest, ja que té un cos molt elevat perquè hi ha nens que necessiten un sol monitor per a ells», assenyala.