La pirotècnia basca Valecea-Pir va inaugurar ahir la 45a edició del Concurs Internacional de Focs d'Artifici de la Costa Brava. Més de 100.000 persones van omplir les rodalies de la platja de sa Palomera de Blanes per seguir en directe l'espectacle, que va durar uns vint minuts. Començava així un dels esdeveniments més multitudinaris de l'estiu a la Costa Brava.

Mentre que la pirotècnia d'ahir era relativament jove, avui serà el torn d'una de les veteranes: la Fire Works Lieto, de Nàpols (Itàlia). Creada després de la Segona ?Guerra Mundial, es caracteritza per fer uns espectacles extraordinaris, amb un gran impacte escènic, i està considerada com un bon exponent de la tradició pirotècnica italiana. L'any passat va obtenir el primer premi a Neufelder See (Àustria), i també va actuar al Festival Piromusical Malta 2014 i a Daylan, Shangai (Xina). El 2012 va participar en el Donostia Kultura, aconseguint el segon lloc.

Demà serà el torn d'una de les pirotècnies de referència del certamen: l'Accitana María Angustias, de Granada. Aquest serà el tercer any seguit que actua en el concurs blanenc, després d'haver estat la gran revelació de l'any 2013. En aquell moment, malgrat ser el primer cop que hi participava, es va endur el premi amb un contundent espectacle que va igualar en intensitat l'any passat, quan es va fer de nou amb la primera plaça. Malgrat ser fruit d'una tradició familiar que es remunta al segle XIX, també disposa de la tecnologia d'última generació.

Finalment, diumenge tancara el concurs la pirotècnica valenciana Global Foc Caballer FX. Fundada l'any 2004, compta amb unes arrels que es remunten al 1877. Està especialitzada en la manipulació, muntatge i dispar de tot tipus de focs d'artifici, i s'ha emportat guardons com el primer premi del jurat Jove del Concurs Internacional de Sant Sebastià 2012. També ha participat en els concursos internacionals de Pamplona, Valladolid, Burgos, València i Salamanca.

Una comissió tècnica i un jurat popular valorarà i puntuarà els focs, tenint en compte aspectes com el ritme i l'espectacularitat. Dilluns se sabrà el guanyador.