Està en ple procés de composició del seu nou disc. Quan el veurem publicat?

El projecte ha de veure la llum la primavera de 2016.

Quin procés de creació i composició està seguint per a aquest nou disc?

En aquesta ocasió he pogut comptar amb Eduardo Cabra (Calle 13), i estem tots dos treballant de costat en el disc. El procés de creació és més difícil d'explicar. En resum, componc lletres i melodies que més tard treballem i gravem guies que després finalitzen en la gravació del disc.

En un moment de creació com l'actual, concerts com el que farà avui a Sons del Món (Roses) li serveixen d'inspiració?

Segur que sí. La inspiració està a tot arreu...

Què podran escoltar aquesta nit els seus seguidors?

El públic de Catalunya és generós, alegre, carinyós. Sempre ens han tractat molt bé i li volem regalar alguna cosa especial: l'essència de Chambao amb aguna sorpresa que s'anirà «colant»...

Ja fa més de deu anys de Chambao. Com veu la seva trajectòria? Què ha aportat la música en el seu dia a dia, i especialment en els seus mals moments, com quan va patir un càncer de mama?

La música està a la meva vida des que estava al ventre de la meva mare, des de que tinc ús de raó, de forma natural, tant en els moments dolços com en aquells que no ho són tant... ajuda i reconforta.

El seu darrer disc, publicat ?l'any 2012, es va llançar coincidint amb el desè aniversari del grup. Com va ser rebut? Es pot considerar un disc de commemoració?

Realment, el disc de celebració del nostre aniversari va ser Diez años around the world, l'any 2013. Es va fer esperar una mica més i va sortir després de l'homònim Chambao, que vam publicar el 2012. Diez años... ha estat una ocasió molt bonica de celebrar i dedicar al nostre públic el temps que fa que compartim amb ells la nostra música, amb un doble àlbum format per un CD amb col·laboracions de músics que apreciem molt en temes emblemàtics de Chambao i un segon CD de col·laboracions meves en temes d'altres artistes al llarg de la meva carrera. L'àlbum ha tingut molt d'èxit i l'hem gaudit moltíssim durant tot aquest temps.

Què tindrà d'especial aquest nou disc que està preparant?

La simbiosi entre Eduardo Cabra i Lamari sonarà com un Chambao nou. Pel que fa a la meva veu, per exemple, hi haurà vegades que sonarà més folky i d'altres en què serà més andalusa. I el mateix amb les lletres, perquè m'inquieten altres coses. Hi haurà un munt de petites sorpreses, així com llibertat per part meva per poder tirar el grup endavant.

Quin creu que ha estat el motiu de l'èxit de Chambao?

L'èxit de Chambao crec que ha estat una barreja entre el ser i deixar ser, musicalment parlant.

Molta gent relaciona Chambao amb un dels seus grans èxits, Ahí estás tú. Per què va connectar tant aquesta cançó amb la gent?

Ahí estás tú és la banda sonora de Chambao, és la cançó que millor expressa la fusió, tant en la lletra com en la música.

Juntament amb Rosario Flores i Antonio Carmona, entre altres artistes, va fundar l'ONG Voces. Segueix implicada en causes solidàries?

Voces va ser creada per Juan Marín i ens hi vam anar sumant diverses persones. Jo continuo col·laborant amb les causes que vull i puc, com qualsevol altre ciutadà que vulgui implicar-se per aportar tot allò que pugui.

Quin tipus de música escolta a casa seva? Quin és el grup de referència de Lamari? I de Chamba0?

Escolto molta música i molt variada. Sóc amant de la música i trobo que a cada racó del món hi ha gent que fa coses molt interessants, instruments molt curiosos... A casa meva sempre hi ha alguna cosa sonant, des del flamenc fins al rock. Amb els anys he après a seguir investigant i gaudint d'altres estils.

Seguirem parlant de Chambao durant molt de temps?

Esperem que sí, he he. Nosaltres hi posarem de la nostra part, però el públic és el que mana.