Rafael Amargo clou el millor Gastromusical

El Molí de l'Escala va ser un «tablao» per una nit

28.07.2015 | 15:28
Jordi Jacas i Rafael Amargo, en el fi de festa del Gastromusical.

Ho va dir el mateix Jordi Jacas, cuiner i propietari de restaurant El Molí de l'Escala i promotor, des de fa nou anys, del Gastromusical:?«Ha estat el millor de la història». El ballarí Rafael Amargo va tancar diumenge a la nit l'edició d'aquest any del certamen, en un espectacle precedit per un sopar en què Jacas va reinterpretar una àmplia varietat de tapes.

El restaurant El Molí de l'Escala es va transformar diumenge a la nit en un tablao flamenc inspirat en els que dècades enrere havien proliferat a la Costa Brava. Inspirat, que quedi clar, perquè la música que sonava al pati de l'establiment era Omega, d'Enrique Morente i Lagartija Nick, o Lágrimas negras, de Diego el Cigala i Bebo Valdés -per posar dos exemples que no haurien sonat mai en aquells tablaos-, mentre els assistents a l'última nit del Gastromusical d'aquest any tastaven a peu dret les versions que Jordi Jacas havia preparat de plats tan associats al folklore andalús com l'ajoblanco, les tortitas de camarones o el gaspatxo. Sobre els caps dels comensals hi havia farolillos, els cambrers portaven barrets cordovesos, en un racó se servia pescaíto frito, i en un altre sangria. I olé.

Acabat l'àpat va arribar el moment de la festa, en aquest cas de la mà -i dels peus- de Rafael Amargo, un dels grans ballarins de flamenc dels últims temps. Amargo està triomfant aquest estiu a Granada amb Poeta en Nueva York, i va aprofitar el seu dia lliure per viatjar a l'Escala -hi estava per primera vegada-, perquè ja feia temps que s'ha?via compromès amb Jordi Jacas a actuar al Gastromusical. Després d'elogiar davant la premsa la iniciativa de barrejar música i gastronomia i les habilitats culinàries del seu amfitrió, va augurar un gran futur al festival i es va compro?metre a tornar-hi, si cal, aviat, per poder complaure la gran quantitat de persones que no havien pogut assistir a la funció de diumenge perquè no hi havia prou lloc.

I això que hi havia més de 300 persones, al Molí de l'Escala, i que aquesta gran afluència es va acabar convertint en un problema perquè va dificultar la visió de l'espectacle. Tot i això, el públic va rebre amb entusiasme la intensa propos?ta d'Amargo i els seus acompanyants -la bailaora Yolanda Cortés, la cantaora Mónica «la Chicuela», el guitarrista Alberto Fernández i el percussionista Sergio Murillo, a més dels cantants convidats Raúl Rojas i Luis Sánchez-, que van tocar, cantar i ballar bulerías, fandangos, alegrías i d'altres pals flamencs, per acabar amb una sevillana, que Rafael Amargo va voler interpretar perquè la considera la dansa més típica d'aquells tablaos que havien protagonitzat tota la nit.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema