Llogar un vaixell entre un grup d'amics o en família per passar les vacances d'estiu és una opció cada vegada més popular. Es tracta d'una modalitat molt extesa al llarg d'altres països del Mediterrani, però que a l'Estat espanyol està guanyant cada cop més adeptes: el sector ha crescut a Espanya un 55,6% durant aquest primer semestre, segons l'Associació Nacional d'Empreses Nàutiques (Anen). Entre aquells que decideixen llogar un vaixell per passar els seus dies de relax, la Costa Brava i les Illes Balears són les destinacions més populars.

Els motius per al creixement del sector són diversos: des de la crisi econòmica -llogar un vaixell entre uns quants pot sortir més bé de preu que anar d'hotel- fins al fet que la cultura nàutica és cada cop més popular. En aquests moments, llogar un veler d'uns deu metres d'eslora per a sis persones al Mediterrani costa uns 2.000 euros per setmana en temporada alta. Si cap dels participants disposa de titulació, s'hi han d'afegir uns mil euros més per contractar un patró. Aquesta opció és especialment recomanable per a tots aquells aficionats que, malgrat tenir el títol de patró, no són navegants experimentats, apunta el director d'Itacadventure, Roger Falgàs, que també és expositor del Saló Nàutic de Barcelona. D'aquesta manera, es garanteix la seguretat de tot el passatge.

Bones perspectives de futur

El sector confia, doncs, en les bones perspectives de futur per al lloguer d'embarcacions, sempre i quan sigui més econòmic i avantatjós que comprar una nau. «Els grups d'amics i les famílies són els principals usuaris d'aquesta modalitat nàutica, ja que l'utilitzen una o dues setmanes l'any i també durant els caps de setmana», explica Lluís Mas, diregor gerent de Motyvel Yatch Charter i també expositor del Saló Nàutica. Tant ell com Falgàs coincideixen en afirmar que els velers d'eslora mitjana i sense patró són les embarcacions preferides pels clients, i que les Illes Balears i la Costa Brava són els períodes més sol·licitats. «Tot i ser un mercat molt estacional, observem una tendència al creixement de la demanda entre els mesos de maig-juny i setembre-octubre», assegura Mas.

El Saló Nàutic Internacional de Barcelona mostrarà al Port Vell, entre el 14 i el 18 d'octubre, la més completa oferta comercial de l'Estat en nàutica esportiva i d'esbarjo, ja que s'hi podran trobar velers, iots, catamarans, menorquines, llanxes, vaixells de creuer i neumàtiques, entre alters tipus d'embaracions. A més, també reuniran tot tipus de productes i serveis nàutics, que inclouen des del xàrter fins a ports esportius, electrònica, motors, pintures, remolcs, aricles de pesca i submarinisme, a banda de petites embarcacions.

Més de 230 expositors

El Saló, que està organtizat per Fira de Barcelona amb la col·laboració d'Anen, és el més important d'Espanya i l'únic que comtpa amb el reconeixement de la International Federation of Boat Show Organisers. L'any passat, el saló va comptar amb un total de 236 expositors, i per aquesta edició s'espera una xifra més o menys similar.