La casa que Elvis Presley va comprar a Memphis està situada al número 3.764 del Boulevard Elvis Presley. La mansió es diu Graceland i el rei del rock la va adquirir el 1957 i la va anar ampliant i decorant a la seva manera particular. Hi va viure sempre, fins a la seva mort el 16 d'agost de 1977. Com diu el periodista musical Ignacio Julià, «per bé o per mal, poques atraccions turístiques contenen l'essència de la cultura americana en un nivell tan elevat com Graceland». Un lloc, efectivament, mític però també real, que s'ha convertit en una de les destinacions turístiques més destacades dels Estats Units. Una prova, sens dubte i més enllà de qualsevol qüestionament, de la vigència eterna d'Elvis Preley.

Tot i que només és visitable una part de la casa, és suficient per fer-se una idea de com vivia el rei del rock en aquella mansió-hotel en què la cuina funcionava 24 hores al dia i que va acollir tots els «amics» de l'ídol, l'anomenada «Memphis mafia», que l'envoltaven permanentment en una mena de bombolla extravagant. Molts d'aquests personatges van escriure alguns textos en què expliquen de manera propera al sensacionalisme més barat aquella desenfrenada vida i la decadència de qui va ser un dels músics més admirats de la història.

Allà l'Elvis hi tenia la sala dels billars, o les teles, un enorme escalèxtric, una sala amb una cascada inclosa, una amplíssima col·lecció de cotxes i els seus avions privats que el portaven arreu com a personatge important i preferent.

Els seguidors de la música d'Elvis Preley, més enllà d'aquests elements estrambòtics, valoraven les col·leccions de vestits que utilitzava en les seves actuacions, els discos d'or i altres reconeixements, guitarres, documents diversos i, de manera destacada el primer acetat del seu single, que s'exposen arreu, en un conjunt d'interessants exposicions per als més fans. I es podrà fer una visita per la casa per intentar respirar l'ambient. La cosa, evidentment, acabarà a la tomba de l'heroi caigut, permanent plena de flors, al costat de la piscina, de dimensions modestes pel que un es podria imaginar.

Però Graceland és també una mena de parc temàtic: qui vulgui es podrà hostatjar al Heartbreak Hotel, participar en l'Elvis Week (aquest any entre el 8 i el 16 d'agost), comprar tot tipus de material promocional (de tasses a camisetes, vinils o cd's) o fins i tot casar-se a la Graceland Wedding Chapel, al costat mateix de la mansió principal.

En fi... tot això és marxandatge. Però el cert és que Graceland és un lloc de peregrinació musical més enllà de l'espectacle. Per això l'any 1976 un jovenet anomenat Bruce Springsteen va intentar colar-se a la casa per veure el seu ídol o, un consagrat Jerry Lee Lewis va intentar convèncer els guardes de seguretat, pistola en mà, que el portessin en audiència al davant del rei. Coses del rock.