Deu anys després d'haver començat l'aventura, el Festival Internacional de Curtmetratges del Mas Sorrer de Gualta arriba aquest cap de setmana a la seva última edició. Els seus organitzadors, Andrew Tarbet i Gerard Argemí, tenen les seves agendes professionals «a tope» i han decidit deixar-ho aquí. Al llarg d'aquesta dècada, al festival s'han projectat més de 300 films i ells n'han hagut de visualitzar molts més per tal de fer la selecció. Al llarg d'aquesta dècada, els gira-sols i les gandules s'han convertit en el principal segell de la casa.

«Ens ha semblat un bon moment per deixar-ho si volíem mantenir la qualitat del festival», assenyala l'actor nordamericà Andrew Tarbet, que va decidir impulsar el certamen l'any 2005 quan va aterar a Catalunya. «No em sé estar sense fer res, i sabia que a Catalunya necessitaria un temps per poder començar a treballar com a actor, de manera que li vaig dir a la meva dona [la també actriu Laia Marull]: avui és dilluns, divendres rodem un curt», recorda. Van fer, de pressa i corrents, Quinto piso sin ascensor, i llavors Tarbet buscava algun lloc on mostrar-ho. Per això va parlar amb Argemí, amo del Mas Sorrer, i van decidir muntar un festival de curtmetratges aprofitant els contactes que Tarbet tenia als EUA i Canadà. «Jo en aquell moment encara no parlava català, però el festival va ser un èxit», recorda Tarbet.

Al principi, el festival es feia dins del Mas Sorrer. Al cap de cinc anys, tanmateix, van decidir-lo traslladar a un camp adjacent, i després de donar-li moltes voltes, Argemí va tenir la idea d'acomodar els assistents en gandules. A més, el Festival s'ha caracteritzat semper per tenir jurats de qualitat entre els quals hi ha hagut Vicky Peña, Emma Suárez i Mario Gas, entre molts altres. «Al ser un festival petit, tenir aquests jutges ens permetia tenir una passarel·la d'accés als mitjans de comunicació», indica Tarbet.

D'aquesta manera, el nombre de curts que han rebut s'ha multiplicat exponencialment en els últims anys. Així, Tarbet recorda que la primera edició van rebre 120 curts, dels quals en van seleccionar una vintena, mentre que enguany n'han rebut «com a mínim 500». Per al seu responsable, una de les gràcies del festival és el contacte directe que ofereix entre el cineasta i l'espectador, de manera que poden comentar la jugada tot fent una cervesa. Entre els assistents al festival hi sol haver barcelonins que passen les vacances a la Costa Brava, però sobretot, molts gironins.

Aquesta última edició del Festival se celebrarà avui, demà i demà passat al Mas Sorrer de Gualta, i tindrà l'actor Adrià Collado i la productora Sandra Hermida com a jurat.